Opravljala le vlogo poštarke?

Na zatožni klopi sodišča se je znašla Dobrila A. iz Nove Gorice, ki jo obtožnica bremeni pranja denarja. Obtožena kaznivega dejanja ne priznava, saj naj bi le opravljala naloge po navodilih nekdanjega partnerja. Sporni naj bi bili dvigi večjih vsot denarja s poslovnega računa gradbenega podjetja Minmen ter nakazila na osebne račune, posojilne pogodbe ter izplačevanje plač v gotovini.

Pol milijona evrov naj bi z računa podjetja nakazala na osebne račune, s katerih so nato dvigovali gotovino in jo predajali lastniku podjetja  Foto: Leo Caharija
Pol milijona evrov naj bi z računa podjetja nakazala na osebne račune, s katerih so nato dvigovali gotovino in jo predajali lastniku podjetja  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Obtožena Dobrila A., po narodnosti iz Makedonije, sicer pa stanuje v Novi Gorici, na predobravnavnem naroku sredi junija krivde po obtožbi ni priznala, soobtoženi Memedalija A. pa je krivdo za ponarejanje poslovnih listin tedaj priznal in jo odnesel s pogojno obsodbo.

Obtožena je v svojem kratkem zagovoru dejala, da je bila le “poštarka”. “Jaz sem le zaupala in pomagala svojemu nekdanjemu partnerju po svojih najboljših močeh. Ničesar nisem spraševala, ker me ni zanimalo, le uslugo sem večkrat naredila,” je priznala. “Ne bom odgovarjala za njegove napake, on ve, kaj je počel.” Ni poznala poslov, dejavnosti in izvora denarja gradbenega podjetja Minmen, za katerega je delala, opravljala je le naloge po navodilu direktorja družbe, njenega tedanjega partnerja Memedalije A.

Na glavni obravnavi so ga zaslišali kot pričo. Obtoženkin zagovor je v celoti potrdil ter pojasnil, da je bila pooblaščena za vse bančne transakcije poslovnega računa njegovega gradbenega podjetja Minmen, ki je v stečaju.

Po mnenju tožilstva naj bi bila sporna skupna vsota skoraj pol milijona evrov, ki ga je leta 2008 nakazala na svoj, partnerjev, sestrin in nečakov osebni transakcijski račun. Denar naj bi nato direktor porabil za gotovinsko izplačilo plač in nakup najrazličnejše gradbene opreme ter drugih potrebnih pripomočkov. Denar naj bi mu imetniki računov nato v celoti vrnili v gotovini. Pri tem so pripravili tudi posojilne pogodbe. Davčni urad je nepravilnosti poslovanja družbe ugotovil pri pregledu računovodskih in poslovnih listin.

Tedanja računovodkinja podjetja Minmen Nives S. je poudarila, da je oba opozarjala na nepravilno gotovinsko poslovanje ter večje dvige denarja s poslovnega računa brez zakonske podlage, da bi bil znesek namenjen, denimo, za odplačevanje kreditov ali za izplačilo plač. “Ona ni odločala o ničemer,” je še dejala, misleč na obtoženko, ki naj bi na računovodski servis le prinašala potrebno dokumentacijo za vodenje računov podjetja.

“Ne vem, zakaj je Dobrila vmešana v to in obtožena kaznivega dejanja, ko pa ni storila ničesar. Vse je naredila po mojih navodilih. Prevzemam odgovornost za njena dejanja,” je sklenil svoje pričanje Memedalija A. in dodal, da je bil pri nakupu gradbenega materiala kot fizična oseba deležen večjega rabata, kot če bi ga kupil prek svojega podjetja.

Glavna obravnava se bo nadaljevala sredi septembra.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano