“Oplemenitene” sardine preložili v nove pločevinke

V živilski industriji se obrača veliko denarja, kar izkoriščajo tudi nepridipravi, ki na tržišče prodirajo s ponarejenimi izdelki, pogosto tudi zdravju nevarnimi. Europol in Interpol sta v skupni akciji po Evropi zasegla za 230 milijonov evrov ponarejenih živil, tako hrane kot pijače.

Je rok uporabe sardinam potekel? Nič hudega, v portugalski 
“tovarni” so konzerve odprli, sardinam dodali paradižnikovo 
mezgo in sol ter jih zapakirali v novo embalažo.
Je rok uporabe sardinam potekel? Nič hudega, v portugalski “tovarni” so konzerve odprli, sardinam dodali paradižnikovo mezgo in sol ter jih zapakirali v novo embalažo. 

HAAG > Preiskovalci iz 61 držav, med temi je tudi 21 članic EU, so sodelovali v Europolovi akciji Opson VI, ki je trajala nekaj mesecev. Zasegli so skoraj 10.000 ton ponarejene hrane in več kot 26 milijonov litrov pijače. Paleta izdelkov je bila zelo široka, od ribjih konzerv in kaviarja do jušnih kock, mineralne vode, vina, oljčnega olja ...

Akcija je pokazala, da se goljufije s hrano in pijačo dogajajo praktično v vseh evropskih državah in na vseh koncih sveta. Med novimi trendi se, kot je pojasnil Chris Vansteenkiste iz Europola, pojavlja ponarejanje mineralne vode. Poleg tega, da ponarejevalci povzročajo gospodarsko škodo, pogosto ogrožajo tudi zdravje ljudi.

To dokazujejo konkretni primeri. V opuščeni tovarni v portugalskem Portu so odkrili predelavo ribjih konzerv. Tolpa je pretečene konzerve ribjih sardin odpirala, sardinam primešala paradižnikovo mezgo in dodala sol, vse skupaj pa zapakirala v nove pločevinke z novim datumom veljavnosti ... Preiskovalci so zasegli več kot 300.000 pločevink, večjo količino paradižnikove mezge, 700 kilogramov soli ...

Zdravo ni bilo niti vino, ki ga je “pridelovala” kriminalna organizacija v italijanski Toskani. Rdečemu vinu slabe kakovosti so člani organizacije dodajali čisti alkohol, buteljke, ki so romale tudi v druge države, pa so bile opremljene z oznako znanega zaščitenega rdečega vina. V poslu je sodelovalo najmanj 13 ljudi, od katerih so tri tudi aretirali.

Prav tako v Italiji so orožniki v sodelovanju z zdravstvenim ministrstvom zasegli več kot 266.000 litrov mineralne vode, ki so jo prodajali kot vodo znane blagovne znamke, oznake pa so se le malenkostno razlikovale. Analize so pokazale, da voda ni nevarna, na rokah enega osumljenca pa so kljub temu škrtnile lisice.

V enem od nemških lešnikovih namazov so odkrili več kot 45 odstotkov primešanih indijskih oreščkov. V Španiji so zasegli 530 kilogramov rakov, ki niso bili užitni, aretirali pa so štiri osumljence, ki so jih spravljali v promet.

Podobnih primerov je bilo še precej, najbolj nevarno pa je, ko se ponaredki znajdejo med neoporečnimi izdelki, ki so v redni prodaji v trgovinah. SK


Najbolj brano