Onesposobili slovenske grosiste z drogo

“Gre za velik udarec kriminalni združbi in tistim, ki so z njo povezani. To je velik uspeh,” je včeraj ob predstavitvi podrobnosti obsežne mednarodne preiskave, ki se je končala z več kot 70 kilogrami zasežene droge in več kot 30 osumljenimi, poudaril Slavko Koroš, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije. Združbo, ki je poskrbela za transport prepovedane droge od dobavitelja do kupca, je iz Slovenije vodil 42-letni državljan Kosova.

Na včerajšnji novinarski konferenci so poudarili predvsem dobro mednarodno sodelovanje s tujimi policijami in Europolom Foto: Sijan Pretnar
Na včerajšnji novinarski konferenci so poudarili predvsem dobro mednarodno sodelovanje s tujimi policijami in Europolom Foto: Sijan Pretnar

KOPER > Po sredinih hišnih preiskavah v Novi Gorici, Vrhniki, Logatcu in Novem mestu so včeraj koprski kriminalisti na zaslišanje k preiskovalni sodnici pripeljali tri osumljene, med drugim tudi 42-letnega državljana Kosova, ki naj bi vodil mednarodno kriminalno združbo. V sredo so opravili zaključni del mednarodne preiskave Galus in prijeli še preostale člane mednarodne združbe. Skupno so ovadili 36 osumljenih. Dean Jurič, vodja koprskih kriminalistov, je pojasnil, da se je preiskava začela lani novembra in da so v tujini medtem že aretirali več kurirjev, ki so jih zalotili pri prevozih večjih količin prepovedane droge.

Padli pri prodaji Italijanom

Začelo pa se je z obvestilom tržaških policistov, ki je bilo ključno za nadaljnjo preiskavo. Tržaški kolegi so namreč zaznali, da njihovi državljani dnevno kupujejo drogo v Sloveniji. Kmalu so identificirali njihovega 39-letnega dobavitelja, doma iz Šempetra pri Novi Gorici, ki se je že v preteklosti ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog in je bil že obsojen. Preiskavo je sprva usmerjalo koprsko državno tožilstvo, nato pa je to prevzelo specializirano tožilstvo.

Med iskanimi je tudi 39-letnik z Goriškega. Po naših podatkih gre za Iztoka K. iz Šempetra pri Gorici, ki so ga že večkrat obravnavali zaradi preprodaje droge. Več let zapora si je prislužil s preprodajo droge v Trstu, pred dvema letoma pa so ga v Kopru obsodili na devet mesecev zapora, ker je Italijanoma prodal 156 gramov heroina. V začetku leta 2008 so na njegovem domu našli približno kilogram heroina in njegovo mamo obsodili na štiri leta zapora. Njega pa je sodišče v tej zadevi oprostilo.

S preiskovalnimi ukrepi so začeli spremljati 39-letnika in ugotovili, da sodeluje s širokim krogom slovenskih, hrvaških in kosovskih državljanov. Izkazalo se je, da so prišli do razvejane in dobro organizirane tihotapske mreže, ki se je ukvarjala z dobavljanjem večjih količin konoplje, heroina in kokaina od Albanije in Kosova prek Srbije in Hrvaške do Slovenije in nato do Avstrije, Nemčije in Švice.

V združbi je sodelovalo osem slovenskih državljanov, enajst državljanov Kosova, sedem državljanov Srbije, trije Avstrijci in trije Italijani, dva Nemca ter Hrvat in Romun. Slovenski, hrvaški in srbski osumljenci so bili zadolženi predvsem za logistično podporo pri tihotapljenju droge s Kosova v evropske države, Italijani, Avstrijci in Nemci so drogo kupovali, kosovski državljani pa so vse skupaj organizirali. Glavnina se je dogajala na območju Slovenije, kjer so vodja in njegovi najožji sodelavci živeli, je pojasnil Jurič. Priskrbeli so tudi vozila za prevoz prepovedanih drog.

Zasegli več kot 70 kilogramov droge

Od lanske jeseni so združbi zasegli več kot 70 kilogramov prepovedanih drog, dobrih deset kilogramov heroina, 60 kilogramov konoplje in nekaj več kot 330 gramov kokaina. “Ocenjujemo, da bi kriminalna združba s prodajo zaseženih drog na ilegalnem tržišču zaslužila od 500.000 do 700.000 evrov, s prodajo na drobno pa celo milijon evrov,” je povedal Jurič. V kazenski ovadbi 31 osumljenim očitajo 19 kaznivih dejanj. Štiri osumljene, med njimi tudi 39-letnega Šempetrca, še iščejo. Njihova vloga je bila predvsem logistična, iskali so kurije in organizirali prevoze. 14 osumljenih je bilo v priporu že pred zaključno akcijo, v glavnem v tujini, le eden je v slovenskem zaporu.

Zasegli so: novembra 2013 italijanskemu državljanu 41 gramov kokaina; januarja v Švici 1,6 kilograma heroina; februarja v Avstriji 8 kilogramov konoplje; februarja v Avstriji 290 gramov kokaina; marca mejni prehod Ilok 19 kilogramov konoplje; aprila v Avstriji 0,5 kilograma heroina; aprila v Nemčiji 13,9 kilograma konoplje; aprila v Avstriji 2,5 kilograma konoplje; maja na mejnem prehodu Slovenska Vas 16,4 kilograma konoplje; junija v Avstriji 8,6 kilograma konoplje; julija na Kosovu 10 kilogramov konoplje.

Na novinarski konferenci so poudarili, da je šlo v glavnem za “grosistično” preprodajo. Le manjši del droge je ostal v Sloveniji in prav preprodaja droge na drobno je bila za člane združbe usodna, saj se je vse skupaj začelo zaradi preprodaje manjših količin droge italijanskim državljanom.

Iščejo premoženje

Jurič je še povedal, da preiskava še ni povsem končana. Pred kriminalisti so še zahtevne finančne preiskave, s katerimi bi radi ugotovili, kam so člani združbe v zadnjih petih letih vlagali dobiček od preprodaje droge. Da bi našli premoženje osumljenih v tujini, sodelujejo tudi s tujimi policijami. Njihovi kolegi iz tujine prihajajo tudi do novih ugotovitev o delovanju mreže. Prav v sredo zvečer so na Kosovu vodji združbe, ki je deloval v Sloveniji, zasegli deset kilogramov konoplje.

Slavko Koroš, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, je včeraj poudaril pomen dobrega sodelovanja s tujimi policijami, tožilstvi in Europolom. V tej preiskavi so sodelovali varnostni in pravosodni organi iz Nemčije, Avstrije, Švice, Kosova, Hrvaške, Italije in BiH.

“Lepo je videti, kako uspešno so slovenski kolegi skupaj s partnerji odkrili in razdrli celotno mrežo te organizirane kriminalne združbe, ki je bila dejavna kar v nekaj državah,” pa je poudaril Karol Koprinasky z Europola.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano