Ogenj uničil planinsko kočo na Korošici

Za požar, ki je v petek zvečer povsem uničil planinski dom na Korošici, je po ugotovitvah policije krivo segrevanje vnetljive snovi na štedilniku. Preiskava še poteka, teče pa v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti, so sporočili iz policijske uprave Celje. Tri planince so odpeljali v bolnišnico.

 Foto: Petra Mezinec
Foto: Petra Mezinec

KAMNIK > Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je v Kocbekovem domu, ki stoji ob južnem vznožju Ojstrice na višini 1808 metrov, zagorelo ob 18.36. Posredovali so gasilci iz Kamniške Bistrice, Kamnika in Luč ter gorski reševalci iz Celja in Kamnika. Večino reševalcev in opreme je moral zaradi zahtevnega terena na kraj dogodka pripeljati policijski helikopter.

V času požara so bili v koči trije tuji državljani, ki so nameravali tam prespati, in sicer 41-letna državljanka Poljske, stanujoča na območju Zadra na Hrvaškem, in njena dva mladoletna sinova.

Do požara je prišlo pri segrevanju vnetljive tekočine, so sporočili iz policijske uprave Celje. V t.i. zimski sobi so namreč našli plastenko s tekočino, ki jo je nameravala ženska v prepričanju, da gre za vodo, prekuhati na plinskem štedilniku. Pri tem se je tekočina vnela, ženska pa je štedilnik takoj uganila in poskušala tekočino odstraniti iz objekta, pri čemer se je je del najverjetneje polil, tako da je celoten prostor zajel ogenj.

Vsi trije obiskovalci so se uspeli rešiti iz gorečega prostora in vse tri so v nadaljevanju s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana. Ogenj je 41-letnico poškodoval po obrazu, vratu, prsnem košu in rokah, eden od sinov si je lažje poškodoval roko in stopalo, drugi ni bil poškodovan.

Po prvih podatkih znaša povzročena škoda približno 30.000 evrov. Preiskava, ki še poteka, teče v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti.

Prvo kočo na Korošici je sicer požar uničil že leta 1881, le pet let potem, ko so jo prvič odprli. Leto po požaru so zgradili novo, ki je skozi čas bila deležna večkratnih obnov in dozidav. Planinsko društvo Celje je dom po drugi svetovni vojni večkrat popravljalo. Leta 1990 pa so ga začeli postopoma posodabljati.

STA


Najbolj brano