Ogenj lahko tudi “zbeži”

V zadnjih dneh je večkrat gorelo v naravnem okolju. V nekaterih primerih je ogenj ušel izpod nadzora med kurjenjem, v drugih pa vzroki požarov niso znani. V času spomladanskih del na poljih naj bodo ljudje pri kurjenju še posebej previdni, zlasti ob vetrovnem vremenu, opozarjajo policisti in gasilci.

V zadnjem času narašča število požarov v naravi. Foto: Danijel Cek
V zadnjem času narašča število požarov v naravi. Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > Včeraj ponoči, nekaj pred 3. uro, je zagorelo nekaj sto metrov stran od naselja Vojščica. Vzrok požara ni znan, je pa pogorelo približno 1,5 hektarja suhe trave in podrasti. pri gašenju je sodelovalo večje število gasilcev, tako poklicnih kot prostovoljnih, na požarišču pa je nato ostala požarna straža.

V četrtek je gorelo še na več mestih. Popoldne je ob sabotinski cesti v Podsabotinu zagorelo na traktorju, ki ga je voznik sicer pogasil, ogenj pa se je razširil na okolico. Gasilci so pogasili približno hektar suhe trave in podrasti na gozdnatem območju. Nekaj po 18. uri je na istem mestu spet zagorelo, tokrat je ogenj zajel približno štiri hektarje suhe trave in podrasti. Tudi v tem primeru je posredovalo več poklicnih in prostovoljnih gasilcev, na požarni straži pa so do 23.20 ostali gasilci PGD Dobrovo.

Manjše požare v naravi so gasilci v četrtek gasili še v Strunjanu in Gračišču.

Sicer pa policisti in gasilci v tem obdobju, ko je na poljih veliko spomladanskih opravil, opozarjajo ljudi, naj ne pozabijo na varnostne ukrepe, naj po končanem kurjenju pogasijo ogenj in žerjavico ter pokrijejo kurišče z negorljivim materialom. Ko piha močnejši veter, naj ne kurijo, prav tako naj pri kurjenju ne uporabljajo gorljivih tekočin. Kršitelje lahko doleti kazen, ki sega vse do 600 evrov. SK


Najbolj brano