Ogenj je razkril drogo

Koprske policiste in gasilce je v četrtek popoldne po gašenju forda focusa hrvaške registracije v bližini predora Kastelec čakalo nenavadno presenečenje. Ko so se ognjeni plameni razširili vse do zadnjega odbijača, so namreč stopili plastiko in razkrili prepovedan tovor - nekaj vršičkov je popadalo na tla, v odbijaču pa je ostalo približno tri kilograme indijske konoplje. Ko je voznik ugotovil, da se mu načrti ne bodo izšli, je še pravočasno pobegnil.

Vročina je stopila zadnji odbijač in pokazal se je skriti tovor. Foto: Pu Koper
Vročina je stopila zadnji odbijač in pokazal se je skriti tovor. Foto: Pu Koper

KOPER >Na številko 113 v četrtek okoli 17. ure ni poklical voznik avtomobila, temveč nekdo, ki se je po naključju peljal mimo gorečega avtomobila na odstavnem pasu. K predoru Kastelec so takoj odhiteli koprski policisti in poklicni gasilci. Ko so avto, ki ga je voznik ustavil v useku za predorom, v smeri proti Ljubljani, pogasili, pa so opazili, da so v odbijaču avtomobila skriti zavitki s prepovedano drogo.

Vročina je odbijač na sredini dobesedno stopila, tako da so videli, kaj se skriva v votlem prostoru. Voznik avtomobila je bil takrat verjetno že daleč, saj je pravočasno zaslutil nevarnost. S koprske policijske uprave so sporočili še, da je bilo v odbijaču avtomobila približno tri kilograme prepovedane droge, skoraj zagotovo indijske konoplje, voznika pa so še iskali. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo, zato drugih podrobnosti niso izdali.

Po naših informacijah je požar povsem uničil najeti ford focus hrvaške registracije. Vozilo naj bi v podjetju, ki se ukvarja z izposojo avtomobilov, najel hrvaški državljan, ali je ta tudi vozil, pa bo verjetno pokazala preiskava. Če bodo kriminalisti voznika izsledili, ga seveda čaka kazenska ovadba za spodleteli posel s tremi kilogrami prepovedane konoplje.

Zaradi gašenja požara in aktivnosti policistov po najdbi droge je bila avtocesta v smeri proti Ljubljani zaprta dobri dve uri, vozila so z avtoceste policisti usmerjali na izvoz Kastelec, na avtocesto pa so se spet lahko vključili nad Kozino, kjer je bila tudi največja gneča, kolona je segala vse do odcepa za Prešnico.

Zaradi požara forda so na kraj napotili več gasilskih enot. Najprej so koprski gasilci dobili informacijo, da gori v predoru Dekani, potem je sledilo obvestilo, da je zgorelo v predoru Kastelec, nazadnje pa je voznik avto ustavil na odstavnem pasu približno 500 metrov od izhoda iz predora Kastelec. Regijski center za obveščanje je najprej aktiviral gasilce koprske gasilske brigade, nato pa so na avtocesto poslali še gasilce sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo ter prostovoljne gasilce iz matarskega društva. Ti dve gasilski enoti sta namreč “pristojni” za posredovanje od predora Kastelec proti notranjosti, nam je pojasnil Sandi Jugovac, namestnik vodje operative v koprski gasilski brigadi.

Ko so prišli do focusa, je bil požar že precej razvit, avto je bil v plamenih. Čeprav so ga koprski gasilci hitro pogasili (najprej so plamene gasili s prahom iz gasilnih aparatov, nato pa še z vodo), ga je ogenj povsem uničil. Skupno je h gorečemu avtu prihitelo 16 gasilcev iz vseh treh gasilskih enot. SP


Najbolj brano