Odvetnika obtoženih v zadevi Hypo o “skrivnem predobravnavnem naroku”

Štirje nekdanji vodilni v slovenski podružnici banke Hypo danes niso prišli na predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču. Med odvetniki, ki so na narok prišli, pa odmeva predvsem ponedeljkovo priznanje krivde nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak, ki naj bi po predlogu tožilstva pričala proti ostalim obtoženim.

Hilda Tovšak Foto: STA
Hilda Tovšak Foto: STA

LJUBLJANA > Za tri obtožene - nekdanja predsednika uprave Hypo Alpe Adria Bank Antona Romiha in Božidarja Špana ter nekdanjega generalnega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika - se šteje, da krivde ne priznavajo, za nekdanjega direktorja Hypo Alpe Adria Consultance Andreja Oblaka, ki ni pravočasno prejel vabila, pa bo predobravnavi narok znova sklican za ponedeljek.

Odvetnika obtoženih: “Tožilstvo in sodišče na skrivaj izpeljala predobravnavni narok”

Hilda Tovšak, v tej zadevi obtožena pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja, je s tožilstvom sklenila dogovor in v zameno za leto in pol pogojne zaporne kazni priznala krivdo, tožilec Stanislav Pintar pa je danes predlagal, da se jo zasliši kot pričo. Temu so nasprotovali odvetniki preostalih obtoženih. Ponedeljkov narok je bil, kot so poudarjali, najprej sklican za vse obtožene, nato pa se je za štiri nekdanje vodilne v banki preklical in izpeljal le za Tovšakovo, menda zaradi prezasedenosti sodišča.

Odvetnik Dejan Markovič, ki zagovarja Romiha, je dejal, da sta “tožilstvo in sodišče na skrivaj izpeljala predobravnavni narok”, z njim se je strinjal tudi Španov odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki je poudaril, da obramba ni imela možnosti prisostvovati priznanju Tovšake.

Če bo ta zares pričala v zadevi, bo obramba po njegovih besedah prisiljena podati dokaze, ki bi lahko vplivali na verodostojnost priče. Tožilec je navedbe odvetnikov označil kot “žaljive”, saj da ima sodišče pravico predobravnavne naroke sklicati za obtožene ločeno ali skupaj, priznanje pa je verodostojno.

Razdelili naj bi si 14 milijonov evrov

Tožilstvo nekdanje vodilne v banki preganja zaradi posla s projektno družbo Gino, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v davčnih oazah, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Kot so poročali mediji ob kriminalistih preiskavah leta 2012, je Vegrad s panamskim podjetjem Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 izpeljal 22 milijonov evrov vreden nepremičninski posel in kupil 80-odstotni delež v podjetju, ki je imelo v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani, predvidena za kompleks študentskih domov, ki pa ga Vegrad zaradi finančnih težav pri projektu Celovški dvori nikoli ni začel graditi.

Panamsko podjetje pa je za delež v projektni družbi Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je bila v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštel le 5,5 milijona evrov. Vegrad je tako za delež v družbi plačal štirikrat več od cene, po kateri ga je prej kupil njegov prodajalec.

STA


Najbolj brano