Odvetnica toži župana: “Popovič laže!”

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič se včeraj na koprskem sodišču ni soočila s koprskim županom Borisom Popovičem. Na sodišče ga ni bilo, ker naj bi imel družinske obveznosti. Sodišče je kljub njegovi odsotnosti opravilo poravnalni narok, ki pa ni uspel. Zidar Klemenčičeva Popoviča odškodninsko toži za 30.000 evrov zaradi njegovih navedb, da mu je v zameno za odvetniški pavšal ponujala zaščito pred organi pregona. Kazenski postopek za isto zadevo pa vodi ljubljansko sodišče.

Nina Zidar Klemenčič je na koprsko sodišče prišla s pooblaščenko Barico Zidar, ki je njena mama. Borisa Popoviča na 
sodišče ni bilo, opravičil se je zaradi družinskih obveznosti.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nina Zidar Klemenčič je na koprsko sodišče prišla s pooblaščenko Barico Zidar, ki je njena mama. Borisa Popoviča na sodišče ni bilo, opravičil se je zaradi družinskih obveznosti.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Obžalujem, da moram zaradi takih stvari sploh hoditi na sodišče. Ampak gospod Boris Popovič je tako očitno lagal, da mi ni preostalo drugega,” je pred koprskim sodiščem povedala Nina Zidar Klemenčič.

Boris Popovič je leta 2013 prek medijev trdil, da mu je Nina Zidar Klemenčič leta 2010 ponujala odvetniške storitve za 15.000 evrov mesečnega pavšalnega plačila, v zameno pa naj bi mu obljubila, da bo zaradi njenih dobrih zvez in vpliva njenega moža Gorana Klemenčiča, takrat predsednika protikorupcijske komisije, varen pred organi pregona. “To so take brezsramne laži, da sprva ostaneš brez besed. Pred takimi lažmi se tudi težko braniš. Ker pa vem, da nič ni res, verjamem, da bom to dokazala tudi na sodišču,” pravi Zidar Klemenčičeva, ki je še danes prepričana, da so bile Popovičeve navedbe le poskus diskreditacije, ker je protikorupcijska komisija, ki jo je takrat vodil njen mož, leta 2013 tudi zoper Popoviča uvedla postopek ugotavljanja nadzora njegovega premoženja.

Poravnalni narok ni uspel

Poravnalni narok včeraj ni uspel. O njegovi vsebini sicer nihče od vpletenih ne sme govoriti, Zidar Klemenčičeva pa je že ob vložitvi tožbe povedala, da želi tudi preklic izjav in opravičilo. Zaradi Popovičevih izjav je utrpela škodo. “Slabše je spala, kot odvetnica pa je bila kar nekaj časa pod velikim stresom, da si lahko kdorkoli od njenih strank izmisli neke obtožbe in jo s tem očrni,” je povedala njena pooblaščenka Barica Zidar.

Popovičev pooblaščenec Boštjan Štrasner je sodišču predlagal prekinitev postopka, ker za isto zadevo poteka tudi kazenski postopek. Poleg tega pa je koprska občina junija lani vložila zahtevo za preiskavo zoper Nino Zidar Klemenčič zaradi napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja. Prav kazenski postopki naj bi po Štrasnerjevih navedbah dokazali resničnost Popovičevih navedb oziroma dokazali, da je imel utemeljen razlog, da je verjel v to, kar je povedal. “Občutek imam, da želi tožena stranka zmanjšati pomen svojih besed. Zakaj bi dokazovali, da je imel gospod Popovič utemeljen sum, da je povedal, kar je povedal, če pa ves čas trdi, da mu je Nina Zidar Klemenčič to povedala osebno,” je na to odgovorila pooblaščenka Zidar Klemenčičeve.

“Pogodba ne obstaja”

Popovičeva obramba je sodišču predlagala kup prič, ki naj bi povedale, da jih je Popovič obvestil o ponudbi Zidar Klemenčičeve, med njimi so Janez Janša, Rajko Janša, Zoran Janković, Gašpar Gašpar Mišič, vsi svetniki Koper je naš in ekipa njegovih odvetnikov. Direktorica občinske uprave Sabina Mozetič pa naj bi po Štrasnerjevih besedah povedala tudi to, da je jeseni leta 2010 pogledala predlog pogodbe Nine Zidar Klemenčič in Popoviču odsvetovala podpis. “To je še ena od laži. Take pogodbe nikoli ni bilo. Taka pogodba ne obstaja in niti Popovič je ni predložil v noben spis,” je včeraj pojasnila Zidar Klemenčičeva.

Narok se bo nadaljeval septembra, takrat naj bi na sodišču zaslišali tako Popoviča kot Zidar Klemenčičevo, sodnik Janez Žirovnik pa se bo odločil, katere priče in dokaze bo upošteval.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano