Nekdanji ravnatelj Simčič ostaja na deskl

Nekdanji ravnatelj Osnovne šole Deskle Vojko Simčič, ki ga je svet zavoda odstavil po obremenjujočem poročilu šolske inšpekcije, je umaknil tožbo na delovnem sodišču. Koliko bo to stalo javni zavod, ni znano. Odvetniki so med določila poravnave vključili tudi dogovor, da vsebina kompromisa ostaja skrivnost.

Vojko Simčič ostaja zaposlen na OŠ Deskle kot učitelj. Foto: Leo Caharija
Vojko Simčič ostaja zaposlen na OŠ Deskle kot učitelj. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, DESKLE > “Šov odpade,” je nekoliko ironično komentiral odvetnik Vojka Simčiča Simon Čehovin, ko je izstopil iz razpravne dvorane.

Sprehodi po hodniku

Dogajanja za zaprtimi vrati je bilo konec v dobri uri. Kako natanko je tekel dialog med Simčičem in Čehovinom na eni ter vršilko dolžnosti ravnateljice Ano Košuta Skok, odvetnico Natašo Škrl in pravobranilko Vesno Štih na drugi strani, se ne ve, saj je javnost na predobravnalnih narokih izključena.

Po dinamiki sprehajanja po sodnih hodnikih sodeč bi lahko predlog za poravnavo prišel od Simčiča. Predstavniki šole so se o njem posvetovali, ponudili kompromis, nakar sta se o novi različici posvetovala tožnik in njegov odvetnik. Na koncu so si segli v roke.

Koliko bodo plačali?

“Sklenili smo poravnavo, s katero smo zadovoljni. O podrobnostih ne morem govoriti, ker smo se dogovorili tudi, da vsebine poravnave ne bomo razkrivali,” je povedal Čehovin. Pojasnil je le, da Simčič kot učitelj ostaja na šoli in da se ne vrača na ravnateljsko mesto. Podobno redkobesedna, a prav tako zadovoljna z izidom, je bila tudi odvetnica Nataša Škrl.

Ali se je Simčič svojemu tožbenemu zahtevku odrekel v zameno za denarno ali kakšno drugo nadomestilo? To vprašanje, kljub temu, da morebitni denar prihaja iz javnih, proračunskih virov, zaradi diskretnosti poravnave ostaja brez odgovora.

Odgovornost potrdila inšpekcija

Svet zavoda je ravnatelja razrešil spomladi po priporočilu šolskega inšpektorja. Inšpekcijski nadzor, ki se je končal decembra 2014, je namreč ugotovil več kršitev šolske zakonodaje, tudi v zvezi z neustrezno obravnavo medvrstniškega nasilja, inšpektor pa je izrekel niz ukrepov: konkretno enajst odredb, devet predlogov za izboljšave in 14 opozoril. Inšpektor je svetu tudi neposredno predlagal razrešitev ravnatelja, saj naj bi se izkazalo, da je svoje dolžnosti opravljal malomarno, da ni dosledno izpolnjeval svojih nalog in ni zagotovil varnega okolja za svoje učence.

Kljub temu, da so se nakopičene nerešene težave na šoli začele razkrivati z zgodbo o takratnem petošolcu, ki je bil žrtev medvrstniškega nasilja, primer ni bil neposredni ali vsaj ne edini vzrok za razrešitev Vojka Simčiča. Inšpekcija je namreč našla nepravilnosti tudi na drugih področjih in pri drugih dejavnostih.

VESNA HUMAR


Najbolj brano