Odslej na sodiščih mogoče overiti tudi elektronske javne listine

Z današnjim dnem je na sodiščih poleg javnih listin v papirni obliki moč overiti tudi izvorno elektronske javne listine in skenograme papirnih javnih listin, je zapisano spletni strani vrhovnega sodišča.

Od danes je na sodiščih poleg javnih listin v papirni obliki moč 
overiti tudi izvorno elektronske javne listine in skenograme 
papirnih javnih listin. Foto: STA
Od danes je na sodiščih poleg javnih listin v papirni obliki moč overiti tudi izvorno elektronske javne listine in skenograme papirnih javnih listin. Foto: STA

LJUBLJANA > Na vrhovnem sodišču pojasnjujejo, da je izvorno elektronska javna listina listina, ki jo je izdajatelj javnih listin izdal v elektronski obliki in je elektronsko podpisana s kvalificiranim digitalnim potrdilom uradne osebe. Njegovo digitalno potrdilo mora biti deponirano v informacijskem sistemu sodstva, da se lahko potrdi pristnost njegovega elektronskega podpisa. V ta namen morajo izdajatelji javnih listin kvalificirana digitalna potrdila podpisnikov priglasiti na portalu eSodstvo.

Overitev izvorno elektronske listine je moč doseči le, če se taka listina predloži v overitev na portalu eSodstvo v e-postopku overjanje javnih listin in priglasitev digitalnih potrdil izdajateljev teh listin. V tem primeru sodišče izda potrdilo o overitvi listine v elektronski obliki.

Uporaba e-potrdil o overitvi javnih listin je mogoča le v državah podpisnicah konvencije o odpravi potrebe legalizacije tujih javnih listin.

Overitev skenograma izvorno papirne listine pa je moč doseči, če se sodišču predloži izvorno papirno listino in zahteva izdajo potrdila o overitvi v elektronski obliki. V tem primeru sodišče samo opravi digitalizacijo papirne listine, saj ne sprejema skenogramov, ki bi jih predložili predlagatelji.

STA


Najbolj brano