Odločitve o zastaranju zadeve Patria še vedno ni

Predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša naj bi po obtožnem predlogu kaznivo dejanje v zadevi Patria storil med 10. in 22. avgustom 2005. Če zadeva Patria zastara letos, to pomeni, da bo za Janšo zastarala med današnjim dnem in soboto 22. avgustom. A na sodišču še niso odločili, ali primer zastara letos ali čez dve leti.

Predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša 
naj bi po obtožnem predlogu kaznivo dejanje v zadevi Patria 
storil med 10. in 22. avgustom 2005. Foto: STA
Predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša naj bi po obtožnem predlogu kaznivo dejanje v zadevi Patria storil med 10. in 22. avgustom 2005. Foto: STA

LJUBLJANA > Odločitev, kdaj zadeva Patria zastara, je v rokah ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je primer po razveljavitvi na ustavnem sodišču dobila v ponovno odločanje. Sodnica mora odločiti, ali glede zastaranja velja določba kazenskega zakonika iz časa, ko naj bi bila storjena kazniva dejanja (po kateri Patria zastara letos), ali novejša določba, po kateri je v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve.

Na sodišču so večkrat pojasnili, da sodnica preučuje 22.000 strani obsežen spis, odločitev o zastaranju pa do sodnih počitnic ni padla. Tudi danes so na ljubljanskem okrajnem sodišču pojasnili, da o zadevi še ni odločeno.

Če bo zadeva vendarle zastarala letos, bo to za obdolžene v različnih obdobjih, saj naj bi tudi po obtožnem predlogu kazniva dejanja storili časovno različno. Janši bi torej, kot omenjeno, zadeva zastarala med današnjim dnem in 22. avgustom. V obtožnem predlogu piše, da je Janša v tem času prek danes že pokojnega Jožeta Zagožna za SDS sprejel obljubo plačila provizije od posla z osemkolesniki.

Črnkovič naj bi kazniva dejanja storil 3. septembra, ko naj bi Zagožnu, Tonetu Krkoviču in za stranko SDS obljubil delež dobička, ki bi ga njegovo podjetje Rotis ustvarilo v poslu z oklepniki.

Krkovič pa naj bi kaznivo dejanje storil neugotovljenega dne po 3. septembru, ko naj bi bil seznanjen in s tem sprejel obljubo o deležu dobička Rotisa.

Sojenje v zadevi Patria se je začelo leta 2011 in se dve leti kasneje končalo z obsodilno sodbo, ki sta jo potrdili tako višje kot vrhovno sodišče. Vendar pa je ustavno sodišče sodbe razveljavilo in zadevo vrnilo ljubljanskemu okrajnemu sodišču v ponovno sojenje.

STA


Najbolj brano