Odločitev o referendumu o zakonu o zakonski zvezi najbrž jeseni

Ustavni sodniki imajo na dnevnem redu četrtkove seje tudi pritožbo skupine državljanov zoper sklep DZ o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Končne odločitve že v četrtek verjetno ne gre pričakovati. Naslednja seja ustavnega sodišča je predvidena za 10. september.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Pritožbo so vložili v koaliciji Za otroke gre, ki trdi, da v zakonu ni bila ugotovljena nobena protiustavnost in ga zato ni treba spreminjati.

Državni zbor je razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice homoseksualnih parov izenačuje s pravicami heteroseksualnih parov, zavrnil 26. marca letos. Po mnenju DZ se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. DZ je tako zaustavil zbiranje podpisov volilcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Koalicija Za otroke gre je zatem na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zoper sklep DZ, v njej pa predlagajo odpravo sklepa DZ in dopustitev referenduma. Kot so spomnili, se je ugotovitev ustavnega sodišča v preteklosti nanašala na protiustavnost na področju dedovanja, kar pa bi bilo smiselno urediti v zakonu o registraciji istospolne partnerske skupnosti ali o dedovanju.

STA


Najbolj brano