Odkrili so 190 ton nezakonitih ali ponarejenih pesticidov

Preiskovalci so novembra v obsežni mednarodni operaciji v pristaniščih in na letališčih sedmih držav odkrili 190 ton nezakonitih ali ponarejenih pesticidov. V operaciji so sodelovali organi pregona iz Belgije, Francije, Nemčije, Italije, Slovenije, Španije in Nizozemske ob pomoči Evropskega urada za boj proti goljufijam (OLAF).

Pred leti so v koprskem pristanišču odkrili tudi ponarejen 
herbicid.  Foto: Carinska Uprava Rs
Pred leti so v koprskem pristanišču odkrili tudi ponarejen herbicid.  Foto: Carinska Uprava Rs

HAAG, LJUBLJANA > Med operacijo Silver Axe (Srebrna sekira) so med 16. in 27. novembrom izvedli 350 inšpekcijskih pregledov zabojnikov v večjih pristaniščih in na večjih letališčih v sedmih državah. Odkrili so 190 ton nezakonitih ali ponarejenih pesticidov, pa tudi približno sto kršitev, na podlagi katerih so uvedli nadaljnje preiskave. Sedem jih še poteka.

Preiskovalci so se v operaciji Srebrna sekira osredotočili na prodajo in uvoz ponarejenih pesticidov, vključno s kršitvami pravic intelektualne lastnine, kot so blagovne znamke, patenti in avtorske pravice, ciljno pa je bila operacija usmerjena na nezakonito trgovino s pesticidi.

“To je še en primer učinkovitega čezmejnega policijskega dela, ki ga spodbuja in podpira Europol. Te ogromne zaplembe nevarnih snovi ter veliko število uvedenih preiskav so rezultat nenehno razvijajočega se sodelovanja med evropsko skupnostjo organov pregona ter zasebnim sektorjem,” je povedal namestnik direktorja operacij Europola Wil van Gemert.

Pri tej uspešni operaciji je bilo ključnega pomena sodelovanje z zasebno industrijo. Združenja CropLife International, European Crop Protection Association ECPA in European Crop Care Association ECCA, ki predstavljajo industrijo fitofarmacevtskih sredstev, so sodelovala tako v pripravljalni fazi kot tudi med samo operacijo.

Pesticidi sodijo med najbolj pravno regulirane oziroma nadzorovane proizvode na svetu in je z njimi mogoče trgovati in jih uporabljati v EU le v primeru, da so dokazano varni in odobreni.

NR


Najbolj brano