Od danes do 20. decembra poostren nadzor voznikov

Danes se pričenja tretji del nacionalne preventivne akcije alkohol, s katero na agenciji za varnost prometa opozarjajo na predpraznični čas in nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi. Do 20. decembra bo policija izvajala poostren nadzor na cestah, je na novinarski konferenci dejal direktor agencije Igor Velov.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je poudaril, je bil drugi del akcije, ki se je zaključila novembra, zelo uspešen, saj v tem času po njegovih navedbah ni bilo nobene smrtne žrtve na naših cestah.

Namen tokratne akcije, v kateri poleg agencije sodelujejo še policija, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije, v koordinaciji z ministrstvom za zdravje, je vplivati na zmanjšanje prometnih nesreč pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, je poudaril Velov.

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun pa je povedal, da bo v času akcije policija izvajala poostren nadzor, skupaj s predstavniki agencije pa bodo v nočnih urah v Izoli, Mariboru in Ljubljani, pred znanimi klubi, obiskovalce in predvsem mlade ozaveščali o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Kot je pojasnil, alkohol, prepovedane droge ter druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nezgode. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta, pa so najbolj problematični pomladno-poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas, ki je tik pred nami.

Do 27. novembra se je zaradi vožnje pod vplivom alkohola zgodilo 1642 prometnih nesreč oz. 25 odstotkov več kot v lanskem primerjalnem obdobju. V obravnavanem obdobju je na naših cestah v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran voznik, umrlo 35 ljudi, prav toliko kot v lanskem primerjalnem obdobju. Sicer je letos do danes na naših cestah po Kapunovih navedbah umrlo že 120 ljudi.

Število hudo telesno poškodovanih se je do konca novembra povečalo za 28 odstotkov na 159 hudo telesno poškodovanih, število lažje telesno poškodovanih pa se je povečalo na 727 oz. za 27 odstotkov.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so bili v letošnjem letu mladi med 25. in 34. letom (374 prometnih nesreč).

Preventivno nacionalno akcijo - alkohol so na agenciji letos izvajali v treh terminih, in sicer od 6. do 12. junija, od 4. do 13. novembra in zadnjo, ki bo potekala od 2. do 20. decembra.

STA


Najbolj brano