Obžaloval tragično nesrečo in priznal svojo krivdo

“Obžalujem svoje dejanje in priznam krivdo. Vse skupaj je še vedno težko, rad bi, da bi bilo čim prej za mano,” je na včerajšnjem predobravnavnem naroku povedal 20-letnik iz Depale vasi. Jeseni 2013 je na Krasu povzročil tragično prometno nesrečo, v kateri je umrl njegov 18-letni sopotnik iz okolice Domžal.

V nesreči, ki se je oktobra 2013 zgodila na cesti med Škrbino in Komnom, je umrl 19-letni sopotnik.  Foto: Zgrs Sežana
V nesreči, ki se je oktobra 2013 zgodila na cesti med Škrbino in Komnom, je umrl 19-letni sopotnik.  Foto: Zgrs Sežana

KOPER > Huda prometna nesreča se je zgodila sredi oktobra 2013. Takrat 19-letni Žiga S. iz Depale vasi je na cesti med Škrbino in Komnom vozil z neprilagojeno hitrostjo. Po ovinkasti cesti je v ostrem desnem ovinku izgubil nadzor nad vozilom. Zaneslo ga je s ceste, avto je trčil v obcestna drevesa in se obrnil na bok. V njem so bili poleg mladega voznika še trije enako stari sopotniki iz okolice Domžal. Voznik in sopotnik na prednjem sedežu sta trk preživela brez poškodb, sopotnika na zadnjem sedežu pa sta se hudo poškodovala.

Pomoč reševalcev je bila za 19-letnega J. K. prepozna, poškodbe prsnega koša, zaradi katerih je prišlo do odpovedi srca, so bile prehude. Zdravnik je takoj po prihodu poklical na pomoč helikopter, s katerim so nato drugega poškodovanega mladeniča odpeljali v ljubljanski klinični center. Policisti so krivdo za nesrečo pripisali prehitri vožnji, voznika so preizkusili tudi z alkotestom, ki pa je pokazal, da je bil trezen. Toksikološka analiza pa je razkrila, da je vozil pod vplivom THC (psihoaktivne substance v konoplji).

Koprsko tožilstvo je proti Žigi S. vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja prometne nesreče, ki jo je povzročil iz malomarnosti. Mladi študent je na včerajšnjem predobravnavnem naroku krivdo po obtožbi priznal. “Obžalujem svoje dejanje,” je dejal sodnici Barbari Franca.

Državna tožilka je v primeru priznanja krivde zanj predlagala šest mesecev zapora, ki pa bi jo lahko odslužil z delom v splošno korist. Menila je, da je takšna kazen primerna, saj upošteva tako oteževalne okoliščine (vožnjo pod vplivom THC) kot tudi olajševalne okoliščine (njegovo obžalovanje in priznanje, mladost, pa tudi dejstvo, da ga je prometna nesreča in smrt prijatelja prizadela).

Povedal je, da sta njegova starša že dan po nesreči obiskala starše pokojnega prijatelja, sam pa jih je obiskal nekaj dni kasneje. Z njimi ima njegova mama še vedno stike, njemu pa je še vedno težko.

Sodnica Barbara Franca je nato Žigi S. prisodila pol leta zapora, ki pa ga bo lahko odslužil s 360 urami dela v splošno korist. V obrazložitvi sodbe je pojasnila, da bo sodišče, če se bo izmikal dogovorjenemu delu, odločitev spremenilo, preostanek kazni pa bo moral odslužiti z zaporom. Ker je še študent, ga je oprostila plačila stroškov.

SP


Najbolj brano