Obtožnica zoper Mirka Tuša in Tomaža Simoniča

Tožilstvo je zoper direktorja Tuš Holdinga in lastnika poslovnega imperija Tuš Mirka Tuša ter nekdanjega direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaža Simoniča po neuradnih informacijah Večera na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico. Ta Tušu očita podkupovanje Simoniča, ki naj bi zlorabil položaj.

Tožilstvo je zoper direktorja Tuš Holdinga in lastnika poslovnega imperija Tuš Mirka Tuša ter nekdanjega direktorja 
Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaža Simoniča po neuradnih informacijah Večera na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico. Foto: STA
Tožilstvo je zoper direktorja Tuš Holdinga in lastnika poslovnega imperija Tuš Mirka Tuša ter nekdanjega direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaža Simoniča po neuradnih informacijah Večera na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico. Foto: STA

MARIBOR > Kriminalisti so februarja 2011 izvedli več hišnih preiskav, tudi na sedežu Apeka v Ljubljani in v prostorih Tuš Mobila. Ljubljanski kriminalisti so zoper osumljene vodili predkazenski postopek od marca 2010 do oktobra 2011.

Vlada je Tomaža Simoniča z mesta direktorja Apeka razrešila 26. novembra 2009 na predlog takratnega ministra Gregorja Golobiča, kot razlog pa so navedli kršenje določb zakona in predpisov, povezanih z brezplačno podelitvijo frekvenc za mobilno telefonijo UMTS družbi Tušmobil. Po številnih zapletih v zvezi s Simoničevo razrešitvijo - Simonič je najprej po sodni poti dosegel razveljavitev sklepa in vrnitev na svoje staro delovno mesto - ga je vlada 13. maja 2010 ponovno odpoklicala z mesta direktorja agencije.

V njem je bilo tedaj ugotovljeno, da naj bi uradna oseba, Tomaž Simonič, zlorabila uradni položaj pri podelitvi koncesij za uporabo GSM-frekvenc v letu 2006. Simonič naj bi bil nato osumljen še sprejemanja podkupnine v vrednosti približno 80.000 evrov pri dodelitvi koncesije za uporabo UMTS-frekvenc, kar naj bi se zgodilo leta 2008, spominja časnik.

Apek naj bi Tušmobilu brezplačno dodelil frekvence v frekvenčnem pasu 1800 MHz, potem pa še frekvenco za UMTS. Temu so nasprotovali drugi mobilni operaterji, ki so za frekvence odšteli precej denarja. Slednjo naj bi bil Tušmobil brezplačno dobil v času vlade Janeza Janše kmalu po tem, ko je družba Tuš Holding umaknila tožbo zoper tedanjo državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu in nekdaj vidno članico SDS Andrijano Starino Kosem, navaja Večer.

Za kaznivo dejanje jemanje podkupnine je predpisana kazen zapora do osem let, za kaznivo dejanje dajanje podkupnine do pet let, za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradni pravic pa do osem let zapora.

Po njihovih podatkih naj bi bil Mobitel za podelitev UMTS-frekvence leta 2001 Apeku plačal približno 105 milijonov evrov, pet let kasneje so takšno frekvenco za nekaj več kot šest milijonov evrov podelili Simobilu in T2.

Razpis je bil leta 2008 objavljen tik pred božičem, nanj pa se je prijavil le Tušmobil. In v Apeku so se tedaj branili, da so frekvenco Tušu zagotovil brezplačno, ker drugih interesentov ni bilo. V zameno za to pa naj bi bil Mirko Tuš Simoniču, kot so ugotavljali preiskovalci, za nagrado podaril najmanj eno stanovanje v Piranu in več mobilnih telefonov, piše časnik.

STA


Najbolj brano