Obtoženih kar 65 ljudi

Zaradi prodajanja ponarejenih vozniških dovoljenj z žigom sežanske upravne enote je koprsko tožilstvo pred dnevi vložilo obtožbo proti 65 ljudem. Prvoobtoženi Suzani Š. iz okolice Ilirske Bistrice sledijo sin Danijel in oče Boris D. iz okolice Hrpelj in še štirje posredniki ter 58 kupcev vozniških dovoljenj. Afera, ki je v Sežani izbruhnila pred šestimi leti, naj bi se tako končala z najmnožičnejšim sojenjem doslej.

Nezakonitosti, ki so jih odkrili na sežanski upravni enoti, bodo končno začele dobivati epilog na sodišču.
Nezakonitosti, ki so jih odkrili na sežanski upravni enoti, bodo končno začele dobivati epilog na sodišču.  

KOPER >Podpredsednik koprskega okrožnega sodišča, sodnik Peter Baša, je pred dnevi potrdil, da so s koprskega tožilstva v začetku decembra prejeli obtožbo zoper 65 ljudi ter jo takoj začeli vročati vsem obtoženim. “Vsem še ni bila vročena, zaenkrat pa tudi nismo prejeli nobenih ugovorov zoper obtožbo,” je pojasnil.

Na vprašanje, kdaj bi se lahko začelo najbolj množično sojenje v zgodovini Slovenije, je pojasnil, da bodo predobravnavne naroke razpisali po pravnomočnosti obtožbe, zaradi velikega števila obtoženih pa je še prezgodaj govoriti o okvirnem datumu. Obtožba postane pravnomočna takrat, ko jo sodišče vroči vsem obtoženim in odloči o vseh morebitnih ugovorih nanjo.

Afera s kupovanjem vozniških dovoljenj s sežanske uprave enote je izbruhnila poleti 2009, ko so koprski kriminalisti opravljali hišne preiskave v vaseh na Hrpeljskem in Bistriškem.

Kot se je kasneje izkazalo, so prve hišne preiskave opravili že nekaj mesecev prej na Ajdovskem, vendar aktivnosti kriminalistov takrat ni nihče povezoval z dogajanjem na sežanski upravni enoti. Šele ko so kriminalisti potrkali na vrata hiše v zaselku pri Harijah in v Markovščini, je v javnost pricurljalo, za kaj v resnici gre.

Bivšo so spet spustili v sistem

Na prva novinarska vprašanja so s koprske policijske uprave odgovarjali skopo, konec leta 2009 pa so primer, ki je dobil državne razsežnosti, podrobno pojasnili na novinarski konferenci. Ugotovili so, da naj bi usodno napako, ki je pripeljala do odkritja zadeve, storila prvoobtožena, danes 43-letna Suzana Š. iz okolice Ilirske Bistrice. Ta je bila namreč zaposlena na sežanski upravni enoti, novembra 2008 pa je sama dala odpoved.

Kljub temu naj bi spomladi 2009 nekega dne prišla v svojo bivšo pisarno z izgovorom, da je ob odhodu nekaj pozabila urediti. V resnici pa naj bi uredila dokumentacijo, na podlagi katere je lahko še nekaj kupcem prodala vozniška dovoljenja. Na sežanski upravni enoti so končno preverili, kaj je njihova bivša uslužbenka počela in primer prijavili policiji.

Na Hrpeljskem in Bistriškem je takrat sicer krožila tudi zgodba, da je zadeva prišla na površje, ko so policisti nekemu vozniku vzeli vozniško dovoljenje in ga čez kakšen teden spet ustavili, ko je imel že novo.

59 ponarejenih vozniških dovoljenj

Koprski kriminalisti so kmalu tudi uradno potrdili, da naj bi bivša uslužbenka upravne enote izdala najmanj 59 ponarejenih vozniških dovoljenj. Za vsakega je v dokumentacijo najprej vložila ponarejeno potrdilo postojnskega izpitnega centra, da je kandidat opravil vse potrebno (preverjanje znanja, vožnja ...) in nato izdala vozniško dovoljenje.

Zaradi tega policisti pri preverjanju njihove veljavnosti tudi niso mogli ničesar odkriti, ker je bilo vozniško izdano po vseh pravilih. Zaradi afere so nato spremenili sistem, po novem si izpitni centri in upravne enote izmenjujejo elektronske evidence, zato do takih zlorab ne more več prihajati.

Brezvestni kupci so tako brez opravljanja tečaja v šolah vožnje, preizkusa znanja in praktične vožnje prišli do dovoljenj različnih kategorij, od kategorije A (motorna kolesa) do D (avtobusi) in celo kategorije E (težki tovornjaki). Med kupci naj bi bili celo takšni, ki niso nikoli opravili nobenega vozniškega izpita.

Za vozniška naj bi odšteli od 300 do 3500 evrov, cena je bila pač odvisna od števila posrednikov med kupci in sežansko uradnico. Mlajši moški iz Istre naj bi tako za kategorijo A in B odštel 3500 evrov. Od leta 2006 do spomladi 2009 naj bi tako uradnica in njeni posredniki zaslužili več kot 60.000 evrov.

Ko bo obtožba pravnomočna, bo koprsko okrožno sodišče začelo razpisovati predobravnavne naroke za 65 obtoženih. K sreči že dobri dve leti velja nov zakon o kazenskem postopku, po katerem se lahko obtoženi s tožilstvom dogovorijo za višino kazni v zameno za priznanje. Obtoženim, ki s dogovorijo s tožilstvom, sodišče brez sojenja le izreče kazni. Poznavalci predvidevajo, da bo večina obtoženih izkoristila to ugodnost, tako da bi dejansko sodili le peščici. Sicer bi bilo veliko vprašanje, kako in kje bi sodišče lahko sodilo 65 obtoženim hkrati.

Veliko osumljenih, dolga preiskava

Kriminalisti so preiskavo končali konec leta 2009 in tožilstvu poslali kazenske ovadbe, tožilstvo pa je kmalu zahtevalo sodno preiskavo. Ta je trajala skoraj dve leti in pol, Baša pojasnjuje, da zaradi velikega števila obdolženih in obsežnosti primera. Po naših informacijah so morali na sodišču poleg glavnih osumljencev zaslišati tudi vse kupce vozniških dovoljenj, nekateri pa so se izmikali prihodu na sodišče. Nekaj so jih morali prisilno privesti.

Konec minulega leta je sodišče končalo preiskavo, tožilstvo pa je nato čakalo še filigransko pisanje vseh podrobnosti ene najobsežnejših obtožb v zgodovini naše države, ki se menda razteza na več kot 60 straneh. Po naših informacijah je Suzana Š. obtožena ponarejanja listin, jemanja podkupnine in vdora v informacijski sistem.

Njena domnevna glavna pomočnika, Danijel in Boris D., oče in sin iz okolice Hrpelj, naj bi bila skupaj s še štirimi posredniki obtožena posredovanja pri dajanju podkupnin, 58 kupcev vozniških dovoljenj pa hranjenja ponarejene listine z namenom uporabe. Med njimi naj bi jih 24 tudi priznalo, da so za vozniška dovoljenja plačali, zato so te obtožili tudi podkupovanja. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano