Obtoženi v zadevi Mip so se izrekli za nedolžne

Obtoženi v zadevi Mip - nekdanji koordinator in solastnik skupine Mip Vojteh Volk, nekdanji direktor Mipa Marko Volk in nekdanji direktor Pomurke Martin Kovač - so se na današnjem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču izrekli za nedolžne. Sodnica je zato glavno obravnavo razpisala za 14. julij.

 Vojteh Volk Foto: Leo Caharija
Vojteh Volk Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Na glavni obravnavi v juliju, na kateri bodo neposredno izvedli vse dokaze v zadevi Mip, bodo določili tudi datume nadaljnjih obravnav.

Po odpovedi predobravnavnega naroka pred več kot enim mesecem je bil ta danes vendarle opravljen, navzoči pa so bili vsi trije obtoženi. Vojteha Volka obtožnica bremeni zlorabe položaja ali pravic, vsi trije skupaj pa so obtoženi preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti v škodo konzorcija bank.

Obtožnica Vojteha Volka, ki je koordiniral posle, njegovega sina Marka Volka, ki je vodil Mip, in zeta Martina Kovača, ki je vodil Pomurko, bremeni, da so zavedli banke z neresničnimi podatki o poslovanju in izmišljenimi zavarovanji. S tem je Mip, so prepričani na tožilstvu, dobil osem milijonov evrov posojila, ki ga nikoli ni vrnil.

Tožilstvo Vojteha Volka tudi bremeni, da je prek svojega srbskega podjetja Kolbis nezakonito prejel 315.000 evrov v svoje italijansko podjetje Eurovit, SID banka je junija 2007 Mipu odobrila 4,5 milijona evrov namenskega posojila, Mip pa je polovico tega nakazal družbi Kolbis, ta pa 500.000 evrov družbi Eurovit. Ta posel pa naj bi bil fiktiven.

Državna tožilka Mateja Gončin vztraja pri dokaznih predlogih iz obtožnice, novih dokaznih predlogov nima, če pa bi se okoliščine spremenile, bo predlagala nove dokaze. Obramba je danes vložila nove dokazne predloge, predlagala je še zaslišanje nekaterih prič.

Ovadbe zoper trojico so leta 2010 podali novogoriški kriminalisti, ki so eno leto preiskovali stečaj družbe. Šlo je za sum storitve kaznivih dejanj lažnega stečaja, preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Preiskavo so začeli na podlagi več kazenskih ovadb proti več fizičnim in pravnim osebam, prvo pa je marca 2009 podala SID banka.

Osumljena trojica naj bi odplačevala dolgove iz zadolženega premoženja, za pridobivanje različnih posojil pa navajala neresnične poslovne podatke. Ob ponarejanju poslovnih listin so pred začetkom stečaja na družinsko podjetje nakazovali denar, ki so ga zaslužili s prodajo Mipovih zalog.

Zoper obtožene v zadevi Mip teče več postopkov, je danes novinarjem pojasnila tožilka Gončinova. V eni zadevi so v fazi javne obravnave, v drugi je v Mariboru vložena obtožnica, ki še ni pravnomočna, v tretjem primeru pa je po opravljeni preiskavi zadeva na tožilstvu.

STA


Najbolj brano