Obtoženi trdi, da z ropom banke nima ničesar

“Z ropom banke nimam absolutno ničesar,” je danes na sodišču povedal 42-letni Cesare Ghilardi, doma iz Bergama. Tožilstvo mu očita, da je z Mariom Bonaldo in Ruggerom Marcasolijem ter neznanim pajdašem pred natanko štirimi leti oropal poslovalnico Banke Koper v Sežani. Štirje roparji so takrat iz banke odnesli približno 284.000 evrov.

Cesare Ghilardi (levo) v družbi z odvetnikom Janezom 
Starmanom ob prihodu na predobravnavni narok maja letos. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Cesare Ghilardi (levo) v družbi z odvetnikom Janezom Starmanom ob prihodu na predobravnavni narok maja letos. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na začetku obravnave je odvetnika Janeza Starmana, ki zagovarja Cesareja Ghilardija, zanimalo, ali je kdo od sodnikov porotnikov komitent Banke Koper, ki so jo roparji oškodovali, ali je kdaj bil zaposlen v tej banki in ali je v kakšnem upniškodolžniškem razmerju do nje. Po posvetu je petčlanski senat, ki ga vodi sodnica Meri Mikac, dovolil le vprašanje o tem, ali je bil kdo od treh sodnikov porotnikov kdaj zaposlen v Banki Koper. Vsi trije so to zanikali, tako da se je sojenje lahko začelo.

Državna tožilka Anja Štrovs je predstavila obtožbo, ki 42-letnemu italijanskemu državljanu očita rop sežanske bančne poslovalnice in nadaljevano kaznivo dejanje prikrivanja. Ghilardi, že obsojena Mario Bonalda in Ruggero Marcasoli ter še neznani sostorilec naj bi se združili, da bi oropali banko. Že nekaj mesecev prej naj bi se začeli pripravljati na to kaznivo dejanje. Priskrbeli so si ukraden renault twingo, ki so ga v Sežani ukradli Kraškemu zidarju, priskrbeli so si tudi ukradeni registrski tablici, v Italiji pa so ukradli motorja.

14. septembra leta 2012 se je četverica pripeljala v Sežano, blizu bančne poslovalnice so parkirali ukradenega twinga, v katerem je eden od njih počakal, da bi se po ropu čim prej odpeljali. Trije so nato vstopili v bančno poslovalnico, eden je s pištolo stražil pri vratih, dva pa sta se napotila proti prostorom za uslužbence. Prvi je z macolo razbil steklo, potem pa se je eden odpravil proti trezorju, drugi pa k blagajnam. Z denarjem so nato vsi trije zbežali iz banke, sedli v ukradenega twinga in se odpeljali. Iz banke so odnesli 283.800 evrov.

Odvetnika Starmana je zanimalo, kakšno vlogo naj bi imel njegov klient pri ropu, saj je od tega odvisno, kakšne dokaze bo še predlagal, a se tožilka do tega ni opredelila. “S to zadevo, z ropom, nimam ničesar,” je povedal Ghilardi. Potrdil je, da pozna Bonaldo in Marcasolija ter opisal, v kakšnih okoliščinah ju je spoznal. Tožilko je zanimalo, kako komentira, da so na macoli, lasulji, podkapi in kapi našli njegov DNK. Pojasnil je, da je ob neki priložnosti Bonaldi posodil macolo, lasuljo naj bi imel Bonalda v avtu. Kupil naj bi jo v kitajski trgovini, ob neki priložnosti si jo je dal na glavo, je povedal obtoženi. Tožilko je zanimalo tudi, kaj pravi na to, da so se njegovi prstni odtisi znašli na hrbtni strani ukradene registrske tablice, ki je bila na twingu. “To je zelo čudno,” je odgovoril. Sodnica Meri Mikac je Ghilardija vprašala še, ali ima morda enojajčnega dvojčka, pa je to zanikal. Ta podatek je pomemben pri analizi najdenih bioloških sledi in DNK.

Senat je danes zaslišal prve priče, v tej zadevi je sodišče razpisalo še nekaj narokov. SP


Najbolj brano