Obtoženega sta rešila bolezen in čas

Kar 20 let se je na tožilstvu in sodišču vlekla zgodba o poskusu požiga picerije v Fiesi, dokler koprska okrožna sodnica pred dnevi ni zavrgla obtožbe in tako končala brezupen primer. Storilec, takrat 26-letni prebežnik iz Bosne in Hercegovine, se je pred kaznijo rešil tako, da se je odselil na Švedsko, od koder so zdaj poslali tudi zdravniško potrdilo, da ni sposoben prihajati na sojenje v Sloveniji.

Pred dvajsetimi leti je po tleh lokala v Fiesi polil razredčilo in grozil, da bo zanetil požar.
Pred dvajsetimi leti je po tleh lokala v Fiesi polil razredčilo in grozil, da bo zanetil požar.  

KOPER > Dogodek, zaradi katerega so si naši organi 20 let povzročali stroške in zapravljali čas, se je zgodil sredi julija 1995 v Piceriji Fiesa. Takrat 26-letni Asim B. iz okolice Cazina se je namreč v piceriji sprl z drugimi gosti, nato pa očitno izgubil živce.

Najprej je na glas zagrozil, da bo picerijo zažgal, nato pa je po lokalu zlil pločevinko razredčila in prižgal vžigalnik.

Nekaj gostov in zaposlenih v piceriji se je ustrašilo za lastna življenja in je zbežalo iz lokala, trije prisebni gostje, ki naj bi storilca menda poznali, pa so skočili nanj in mu v zadnjem hipu iz rok iztrgali vžigalnik. Kriminalisti so kasneje potrdili, da je Asim B. po lokalu res polil razredčilo in nanj popršil še pločevinko tekočine WD-40. Ugotovili so, da bi zagotovo prišlo do požara, če ga trojica ne bi ustavila.

Izginil brez sledu

Kmalu po dogodku so mladega Bosanca ovadili zaradi poskusa požiga in ga zaslišali. Pred preiskovalnim sodnikom je izjavil, da je res grozil s požigom in opisal razloge za svoje dejanje. Na izrecno vprašanje, kaj konkretno je storil, pa je zatrdil, da notranjosti ni polil z razredčilom in da v rokah ni imel vžigalnika. Da je bilo to res, pa so potrdile najmanj štiri priče.

Švedi ga niso izročili

Koprsko tožilstvo je sodišče kmalu zaprosilo za uvedbo preiskave, ki pa se ji je osumljeni izognil tako, da je zapustil Slovenijo in odšel v neznano. Kot se je izkazalo kasneje, se je preselil na Švedsko, vendar pa naj o tem ne bi obvestil nobenega slovenskega organa. Koprsko sodišče je osumljenca večkrat iskalo z mednarodno tiralico in evropskim pripornim nalogom, vendar neuspešno.

Šele julija 2004, devet let po dogodku v Fiesi, so osumljenca prijeli na Švedskem in ga na podlagi slovenske tiralice priprli. V ekstradicijskem priporu je bil skoraj tri mesece, tačas pa ga je zaslišal švedski sodnik in ugotovil, da je kaznivo dejanje, zaradi katerega ga išče Slovenija, po švedski zakonodaji že zastaralo. Takrat je osumljeni že bil državljan Švedske.

Na podlagi zaslišanja s Švedske je tožilstvo proti njemu pred desetimi leti (in skoraj deset let po dogodku) spisalo obtožnico, sodišče pa ga je začelo vabiti na sojenje v Koper, seveda neuspešno. Pred dnevi je tako sodišče razpisalo novo obravnavo. Sodnica Meri Mikac je ugotovila okoliščine primera in prebrala dokumentacijo, ki jo je dobila s Švedske.

V njej je bilo tudi zdravniško potrdilo, da obtoženi zaradi bolezni ni sposoben prihajati v Slovenijo na sojenje. Sodnica je zato obtožnico zavrgla in primer po skoraj 20 letih končno zaključila. Dejanje bi zastaralo letos poleti, kar pomeni, da bi bilo obtoženega do takrat nemogoče pravnomočno obsoditi ali oprostiti.

DC


Najbolj brano