Obtožena zanikala očitana kazniva dejanja

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes začelo še eno sojenje nekdanjemu predsedniku uprave družbe Primorje Dušanu Črnigoju. Obtožnica ga bremeni pomoči pri storitvi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, česar je v istem sodnem postopku obtožen nekdanji izvršilni direktor Primorja Robert Brajdih. Oba zanikata očitana kazniva dejanja.

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes začelo še eno 
sojenje nekdanjemu predsedniku uprave družbe Primorje 
Dušanu Črnigoju (desno). Foto: Leo Caharija
Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes začelo še eno sojenje nekdanjemu predsedniku uprave družbe Primorje Dušanu Črnigoju (desno). Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po trditvah tožilstva naj bi zaradi dejanja Dušana Črnigoja in Roberta Brajdiha nastalo za skupno 250.632 evrov škode, za kolikor naj bi se zato zmanjšalo premoženje, iz katerega bi lahko poplačali upnike Primorja.

Črnigoju naj bi poleti 2011 v Primorju pomagali pri nakupu stanovanja v Ankaranu. Prvoobtoženi Robert Brajdih naj bi Črnigoju tako v insolventnem stanju ajdovskega gradbenega podjetja omogočil prednostno poplačilo njegovih terjatev do podjetja. Brajdih je kot izvršilni direktor Primorja zadevno pogodbo, tako kot druge v kompenzacijskem postopku (vseh naj bi bilo od 60 do 80) podpisal, tako kot vse dogovorjene posle in pripravljene pogodbe.

Kompenzacijski nakup stanovanja v Ankaranu

“Obtožba izhaja iz izvedenskega mnenja, ki je bilo pridobljeno v preiskavi in ki tako insolventnost ugotavlja, pa tudi tedenska likvidnostna poročila, ki jih je za upravo Primorja v tistem času pripravljal Gašper Marc, in navajajo prav to, da Primorje v času, ko so se ti posli sklepali - to je v obdobju med junijem in septembrom 2011 - dalj časa ni bilo sposobno poravnavati svojih zapadlih obveznosti, kar je eden od kriterijev insolventnosti po zakonu o finančnem poslovanju,” je po naroku strnila državna tožilka Petra Apšner.

Del denarja za kompenzacijski nakup stanovanja v Ankaranu naj bi izviral iz sredstev, ki so jih zaposleni puščali v Primorju. Kot je danes na sodišču zatrdil Črnigoj, je bil ta denar vsem v celoti izplačan - razen njemu, ki ga je večino porabil za nakup ankaranskega stanovanja, preostanek kupnine pa plačal s svojega računa.

Kot sporno omenjajo tudi, da je izvenzakonski partner Črnigojeve hčerke v isti stavbi kupil klet, a jo je kasneje vrnil v stečajno maso. Sporna posla naj bi bila sklenjena v obdobju, ko je bilo Primorje že insolventno. To bo moralo sodišče v nadaljnjem postopku še raziskati.

“Ne gre za neke nenavadne izstopajoče posle”

Oba obtožena sta danes zanikala očitana dejanja. “Ne gre za neke nenavadne izstopajoče posle, pač pa za posle, ki so se odvijali v okviru rednih dejavnosti Primorja v skladu s sprejetimi sklepi, z vednostjo bank in tako naprej. Obtožnica hoče prikazati, da gre za posle, ki imajo neko škodljivo konotacijo, noče pa videti, da je šlo za vrsto povsem identičnih poslov, ki nikoli niso bili obravnavani niti v civilnem postopku v smislu izpodbijanja pravdnih dejanj niti drugače,” je dejal Črnigojev zagovornik Danilo Grilj.

Sodnik Goran Klavora je nadaljevanje obravnave odložil za nedoločen čas, saj bo potrebno pridobiti dodatne dokaze, kar sta predlagala oba zagovornika. V nadaljevanju so predvidena pričanja kar 17 predlaganih prič ter dveh finančnih izvedencev, ki sta tedaj opravila pregled poslovanja v letih 2010 in 2011.

STA


Najbolj brano