Izgovarjata se na alkoholiziranost in zmanjšano zavedanje

Na Okrožnem sodišču Krško se je začela glavna obravnava v sojenju Alešu Olovcu in Martinu Kovaču, ki ju obtožnica bremeni, da sta februarja brutalno pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju facebook. Glavna obravnava se je začela z njunim in zaslišanjem nekaj prič.

Na Okrožnem sodišču Krško se je začela glavna obravnava v 
sojenju Alešu Olovcu in Martinu Kovaču, ki ju obtožnica 
bremeni, da sta februarja brutalno pretepla 26-letnika, zaradi 
česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na družbenem 
omrežju facebook. Foto: STA
Na Okrožnem sodišču Krško se je začela glavna obravnava v sojenju Alešu Olovcu in Martinu Kovaču, ki ju obtožnica bremeni, da sta februarja brutalno pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na družbenem omrežju facebook. Foto: STA

KRŠKO > V okviru glavne obravnave, ki poteka pred petčlanskim sodnim senatom, v katerem so ob dveh sodnikih še trije porotniki, je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek najprej zaslišala obtožena, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje umora in neupravičeno snemanje. Obtožena, 20-letni Olovec in 29-letni Kovač krivdo zanikata.

Olovec je med zaslišanjem povedal, da naj bi žrtev žalila ugled njegove matere, zato ga je sprva pozval k merjenju moči, tudi pri poznejšem pretepu pa mu, kot je poudaril, ni nameraval vzeti življenja oz. mu smrti ni želel.

"Ni šlo za umor ali naklepni umor," je zatrdil in dodal, da tej trditvi v prid govori tudi to, da je na koncu poškodovanega Cekuto, da se ta ne bi zadušil, obrnil na bok.

Med drugim je dodal, da se zaradi močne alkoholiziranosti dogodka jasneje ne spominja, a je kljub temu navedel še kar nekaj podrobnosti, kako je zadeva potekala.

Na alkohol in slab spomin se je izgovarjal tudi Kovač, ki je sicer povedal, da je prvo merjenje moči, ki naj bi ga izzvalo Cekutino izzivanje in žaljenje, kasneje preraslo v pretep, pri katerem je sam sodeloval z nekaj brcami v žrtvin hrbet in glavo.

Je pa pretep posnel, pri čemer je zatrdil, da mu je telefon, pripravljen za snemanje, dal Olovec in da pri tem ni vedel, da gre za neposreden prenos dogajanja na spletu. Po njegovih besedah so inscenirane pretepe sicer snemali tudi že pred tem, prvo snemanje pa da je predlagal celo pozneje umrli 26-letnik.

Kovač je dodal tudi, da je na koncu predlagal, da bi za pretepenega poklical reševalce, a se Olovec s tem ni strinjal.

Pred sodišče je stopil tudi izvedenec sodne medicine Borut Štefanič, ki je ocenil, da so večino žrtvinih poškodb povzročile brce. Za pretepenega pa ob prihodu reševalcev ni bilo več pomoči.

Na koncu je sodnica zaslišala še psihološkega izvedenca Mateja Kravosa, ki je dopustil možnost, da je zaradi močne alkoholiziranosti vseh treh udeležencev pretepa - šlo je namreč za tridnevno popivanje - in različnega besednega obkladanja, vsem prekipelo. Pri tem pa zaradi vajenosti do alkohola po njegovi oceni ni šlo za dejanje v afektu, temveč za stanje večje brezbrižnosti.

Kravos je dodatno ocenil, da snemanje in njegova zahtevnost kažeta, da je bilo v ozadju vendarle "nekaj razuma".

Kot je po obravnavi ocenila tožilka Mateja Roguljič je pristop obrambe, katere argumenti temeljijo na tem, da sta bila obtožena v času dejanja vinjena, kar je potrdila tudi ustrezna analiza, in da se vsega ne spominjata, povsem logičen.

Glede na to, da skuša Kovačeva obramba dokazati, da je njegova odgovornost za omenjeni napad manjša in da je do tega prišlo na Olovčevo pobudo, pa za zdaj vztraja pri obtožnici za oba, da gre za umor v sostorilstvu, za kar je zagrožena najmanj 15-letna zaporna kazen, je še dejala.

Glavna obravnava se bo z zaslišanjem prič nadaljevala v ponedeljek, 24. julija.

STA


Najbolj brano