Obtožba zaradi terorizma je pravnomočna

Obtožba proti Ivanu Cernicu, italijanskemu državljanu slovenskega rodu, doma iz Gorice, je pred dnevi postala pravnomočna. Mladi Italijan, študent veterine, je po obtožbi novembra lani češkemu finančnemu ministru s pošte na Goriškem poslal pismo, v njem pa je bil smrtonosen strup - cianovodikova kislina. Lisice so Cernicu nataknili konec lanskega leta, in to prav na pošti v Grgarju, v bližini italijanske meje.

Italijan je nevarne pošiljke na Češko pošiljal s pošte v 
Grgarju.  Foto: Leo Caharija
Italijan je nevarne pošiljke na Češko pošiljal s pošte v Grgarju.  Foto: Leo Caharija

KOPER, NOVA GORICA > Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je potrdila, da je obtožba proti italijanskemu državljanu pravnomočna od konca junija. Izvenrazpravni senat je ugovor obrambe zavrnil. Predobravnavni narok bo sodnica, ki je dobila ta primer, predvidoma razpisala septembra. Nazadnje je sodišče Ivanu Cernicu pripor podaljšalo konec maja, ko je specializirano državno tožilstvo proti njemu vložilo obtožbo, konec meseca pa bodo ponovno preverjali priporne razloge.

Specializirano državno tožilstvo je proti Ivanu Cernicu, doma iz Gorice, vložilo obtožbo zaradi treh kaznivih dejanj. Očitajo mu kaznivo dejanje terorizma, poleg tega pa še neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami ter ponarejanje listin.

Cernica so novogoriški kriminalisti aretirali po tem, ko je lani novembra češki minister za finance Andrej Babiš prejel pošiljko s strupeno snovjo. Že pred tem je ovojnico s podobno vsebino s Švedske dobil tudi češki minister za notranje zadeve Milan Chovanec. V obeh ovojnicah naj bi bila smrtonosna doza cianida. Češka policija je ugotovila, da je Babiš pošto s strupenim dodatkom dobil iz Slovenije. Kmalu se je izkazalo, da je takrat še neznani storilec pošiljko poslal iz pošte v Grgarju.

Nadzirali pošiljke

Novogoriško sodišče je odredilo pregled in zadrževanje pošiljk, ki so jih novogoriški kriminalisti podrobno pregledali. V začetku decembra lani pa so v Grgarju pričakali 24-letnega Cernica in mu nataknili lisice. Pri aretaciji so mu zasegli približno 50 gramov amfetamina, zato mu specializirano tožilstvo očita še neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. S ponarejenimi osebnimi dokumenti pa naj bi na pošti v Grgarju prevzemal različne pošiljke, zato tudi očitek tožilstva glede ponarejanja listin. Po aretaciji so pri Cernicu doma, v Gorici, italijanski policisti opravili hišno preiskavo in zasegli več računalniške opreme, nekaj drugih domnevno sumljivih snovi in laboratorijsko opremo. Obtoženi italijanski državljan je namreč študent veterine. Veliko stvari, tudi prepovedano drogo in kemikalije, naj bi naročal prek spleta.

Primer je od novogoriških kolegov prevzelo koprsko okrožno sodišče, kjer imajo tudi specializirani oddelek, ki se ukvarja tudi s kaznivimi dejanji, kot je terorizem, ki pa se, k sreči, pri nas ne zgodijo prav pogosto oziroma je omenjeni primer prej izjema.

V ozadju tudi izsiljevanje v bitcoinih

Čeprav podrobnosti o ozadju pošiljanja strupenih pošiljk čeških predstavnikom oblasti še niso znane, pa so češki mediji po aretaciji Italijana poročali, da je v ozadju pošiljanja pošiljk z nevarnimi snovmi tamkajšnjim politikom izsiljevanje za plačilo v bitcoinih, vse bolj uveljavljenem alternativnem plačilnem sredstvu, kar so nam potrdili tudi naši viri.

Cernicu specializirano tožilstvo menda očita dva primera pošiljanja strupenih snovi. Obtoženega Italijana so v solkanskem priporu zaslišali tudi italijanski policisti, o njegovi dejavnosti in povezavah z drugimi vpletenimi pa so se na koordinacijskem sestanku v začetku leta pogovarjali policisti in tožilci iz Slovenije, Italije in Češke, saj naj bi bili postopki odprti tudi v teh dveh državah.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano