Obtožba še proti trem članom združbe

Specializirano državno tožilstvo je pred kratkim vložilo obtožbe še proti trem domnevnim članom oziroma pomočnikom kriminalne združbe, ki je s Kosova tihotapila prepovedane droge v zahodno Evropo. Sojenje sedmim članom združbe se je začelo v januarja, postopek proti trojici pa je senat za zdaj izločil iz tega sodnega procesa. Najprej bodo za trojico razpisali predobravnavne naroke.

Policisti iz več  držav so lani prestregli več prevozov heroina in 
konoplje.   Foto: Pu Koper
Policisti iz več držav so lani prestregli več prevozov heroina in konoplje.  Foto: Pu Koper

KOPER > Prvi, proti kateremu je specializirano tožilstvo spisalo dodatno obtožbo, je 39-letni Iztok Kompara, Šempetrc, ki se je vse do januarja pred slovensko roko pravice skrival v Banjaluki. Komparo so na podlagi tiralice, ki jo je zanj odredilo koprsko okrožno sodišče, izročili Sloveniji in v priporu čaka na začetek postopka.

Pred kratkim so prijeli tudi 40-letnega državljana Kosova Naima Nrecaja, ki so ga februarja lani aretirali v Avstriji, kamor je pripeljal osem kilogramov konoplje. Specializirano tožilstvo je pred kratkim tudi proti njemu spisalo obtožbo, ki še ni pravnomočna. Obtožbo je spisalo tudi proti 28-letnemu Dritonu Bajraktariju, državljanu Kosova, ki je nazadnje živel v Logatcu.

Na podlagi mednarodne tiralice so na Hrvaškem pred dnevi prijeli tudi 46-letnega Zorana Savića, hrvaškega državljana, ki naj bi med drugim na Kosovu prevzel osem kilogramov konoplje, s katero so nato v Avstriji prijeli Nrecaja. Tudi Savić se je kmalu zatem znašel v zaporu, saj so ga marca lani prijeli na mejnem prehodu Ilok in v avtu našli dobrih 19 kilogramov konoplje.

Še vedno pa iščejo 32-letnega Daliborja Ridjočića iz Ljubljane, ki naj bi v enem primeru priskrbel vozilo in kurirja, ki so ga nato z 2,5 kilograma konoplje prijeli v Avstriji.

Predsednica kazenskega senata Orjana Trunkl je včeraj pojasnila, da so postopek proti trojici, proti kateri je specializirano tožilstvo naknadno vložilo obtožbe, izločili in se bo za zdaj vodil posebej, saj so zadeve v različnih fazah.

Priznal je le vodja

Po tem, ko je vodja združbe, 38-letni Arsim Ahmetaj, državljan Kosova, ki je živel na Vrhniki, po začetnem oklevanju priznal krivdo in si prislužil sedem let in pol zapora (trenutno je še v koprskem zaporu), se sojenje nadaljuje proti šesterici, ki krivdo po zajetni obtožbi zanika. V priporu je 43-letni Izet Zmajli, Kosovec, ki je prav tako živel na Vrhniki in naj bi bil po ugotovitvah kriminalistov Ahmetajeva desna roka.

Poleg njega so na zatožno klop sedli še 67-letni Jožef Mermolja iz okolice Nove Gorice, 47-letni Goran Čeru in leto mlajši Zoran Musić, oba iz Ljubljane, ter 32-letni Valter Šmid in njegova 35-letna žena Ana Šmid. Dogajanje v sodni dvorani so včeraj spremljali le Zmajli, Mermolja in Šmid. Senat je ugodil prošnjam ostalih, da jim bo sodil v nenavzočnosti oziroma bodo na obravnavi le, ko bodo obravnavali dokaze, povezane z dejanji, ki naj bi jih storili.

Od ulične prodaje do vrha združbe

V obtožbi je opisanih več posameznih prevozov droge s Kosova prek Slovenije v Avstrijo, Švico in Nemčijo, obtoženi naj bi tihotapili več kot 10 kilogramov heroina in več kot 60 kilogramov konoplje, preprodajali pa naj bi tudi manjše količine kokaina. Prav prodaja na drobno je bila usodna za združbo. Italijanski policisti so namreč postali pozorni na Šempetrca Komparo, ki je bil zaradi preprodaje droge že večkrat v zaporu. Ko so začeli spremljati njegovo delovanje, pa so prišli tudi do vrha združbe.

Včeraj se je sojenje nadaljevalo s poslušanjem posnetih pogovorov. Kriminalisti, ki so osumljene aretirali poleti lani, so med preiskavo uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Med drugim so imeli odredbo za prisluškovanje telefonskim pogovorom, za tajno opazovanje in za prisluhe v prostoru (v avtomobilih). Glede na obsežnost sodnega spisa se sojenje ne bo kmalu končalo. SP


Najbolj brano