Obsojeni je po končanem sojenju še zaslužil

Ker je decembra leta 2012 pomagal pajdašu čez mejo pri Hrvojih spraviti devet Afganistancev, bo moral 31-letni Ljubljančan dve leti paziti, kaj počne, sicer bo moral za pol leta v zapor. Ker mu bodo po obsodbi vrnili predmete, ki so mu jih vzeli ob aretaciji, med katerimi je bila tudi denarnica s 400 evri, mu je obsodba prinesla še zaslužek.

 Foto: STA
Foto: STA

KOPER > Zdaj 31-letni Danijel B. je skupaj s prijateljem Miho K. v začetku decembra 2012 čez hrvaško-slovensko mejo pri Hrvojih ilegalno spravil v Slovenijo devet prebežnikov iz Afganistana in jih skušal pretihotapiti do Italije. Pri podvigu naj bi jima pomagali še nekateri drugi osumljenci, ki so se policistom izognili.

Danijel B. in Miha K. pa sta jim padla naravnost v roke. Danijel B. je vozil avto v izvidnici, Miha K. pa kombi opel vivaro s prebežniki za njim. Njihova pot proti Italiji se je končala pri Kubedu, kjer so obe vozili ustavili policisti, Afganistance odpeljali v azilni dom, naša državljana pa aretirali. Če bi prevoz uspel, bi prejela 13.500 evrov plačila.

Po aretaciji sta oba končala v priporu, kjer je Miha K. dočakal obtožbo, sojenje in obsodbo, Danijela B. pa so iz pripora izpustili in se je nekaj časa izogibal sodišču. Zato so postopka ločili in mu včeraj sodili posebej.

Po kratkem pogovoru s tožilko Janjo Hvala je včeraj priznal krivdo in se strinjal tudi s predlagano kaznijo. Sodnik Matevž Gros ga je za dejanje obsodil na pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Izrekel mu je tudi denarno kazen, ker pa trenutno prejema socialno podporo za nezaposlene, je deset dnevnih zneskov pomenilo pičlih 60 evrov kazni.

Po obsodbi je Ljubljančan prosil sodnika, če bi mu lahko vrnil denarnico, ki so mu jo zasegli ob aretaciji, v kateri je imel kar 400 evrov. Sodnik je odvrnil, da bodo to storili takoj po pravnomočnosti sodbe. Sicer pa je bil Ljubljančan že obsojen zaradi ponarejanja listin in posesti orožja, prestal pa je že dveletno zaporno kazen.

DC


Najbolj brano