Obsodilna sodba za trenerja padla zaradi jezika

Nekajkrat zapisana besedna zveza “naj bi” v izreku sodbe je bila dovolj, da so mariborski višji sodniki razveljavili lansko obsodbo postojnskega trenerja karateja. Po njihovem navodilu mu bodo v Kopru v sredo začeli soditi znova. Josip K. je bil za spolni napad na dve komaj enajstletni deklici, dve petnajstletni in eno tridesetletnico maja lani obsojen na šest let in pet mesecev zaporne kazni.

Treniranje borilnih veščin  se je za štiri najstnice  in 30-letnico spremenilo v nočno moro. Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Treniranje borilnih veščin se je za štiri najstnice in 30-letnico spremenilo v nočno moro. Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

MARIBOR, KOPER > Ker je mariborska okrožna sodnica Barbara Nerat v sodbi 63-letnemu postojnskemu trenerju karateja Josipu K. maja lani nekajkrat zapisala besedno zvezo “naj bi”, so mariborski višji sodniki sodbo razveljavili. Sodnica je v sodbo dejansko vključila besedilo obtožnice, ki je v opisu kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil obsojeni, vsebovalo tudi nekaj pogojnih stavkov.

Višji sodniki iz Maribora so sodbo razveljavili kljub temu, da so sami ugotovili, da je tožilstvo v obtožnico povzelo besedilo iz zahteve za preiskavo ali sklepa o preiskavi. Sodbo so razveljavili kljub temu, da je tožilstvo po uporabljenih pogojnih besednih zvezah na koncu obtožnice vse strnilo v trdilno obliko in zatrjevalo, da je Josip K. dejansko storil očitana kazniva dejanja.

Višji sodniki se tako niso niti ukvarjali z vsebino sodbe, ampak so jo zaradi (po njihovem mnenju) jezikovne nedoslednosti razveljavili. In to kljub temu, da je sodnica v sodbi jasno zapisala, da ni nobenega dvoma, da je obsojeni storil kazniva dejanja. Sicer pa je bila obtožnica tudi v presoji pri okrožnem sodišču, ko ji je obtoženi ugovarjal, pa izvenrazpravni senat v njej ni odkril nobenih pomanjkljivosti.

Z roko pod spodnjice

Tako se je trenutno končala in se bo v sredo ponovno začela obravnavati afera, ki je v Postojni izbruhnila poleti 2012. Trenerja karateja, ki je treniral borilne veščine na Osnovni šoli Antona Globočnika in njeni podružnici v Planini, so vzeli pod drobnogled koprski kriminalisti in ga pridržali. Zaradi teže dejanj mu je grozil celo pripor, vendar je po zaslišanju pred preiskovalno sodnico ostal na prostosti.

Postojnskemu trenerju karateja Josipu K. je tožilstvo sprva očitalo spolni napad na šest učenk, vendar je tožilstvo na prvi obravnavi umaknilo obtožbo za eno učenko. Ostale pa so obtožbe, da je pet učenk med oblačenjem kimona ali vadbo otipaval po intimnih delih telesa. Dve sta bili stari komaj enajst let, tretja in četrta 15, peta pa je imela več kot 30 let. Josip K. naj bi dekletom segal z roko pod spodnjice in jih božal po spolovilu, prijemal za prsi ter božal po notranjem delu stegen in po zadnjici.

Brez dovoljenja stopil v intimo

Na sojenju za zaprtimi vrati, med katerim naj bi celo kazali postopek oblačenja kimona, so po besedah sodnice Barbare Nerat vse žrtve povedale, da je obsojeni vstopil v njihov intimni svet brez njihove privolitve. “Na odločitev je pomembno vplivalo tudi strokovno nesporno in odločno izvedensko mnenje. Nisem imela nobenega razloga, da bi podvomila v ta dekleta,” je dejala sodnica ob razglasitvi in dodala, da je odločitev sprejela kljub temu, da je “obramba pripeljala niz navijačev, ki so, ne da bi vedeli, za kaj je šlo v tem primeru, zagotavljali vašo poštenost.”

“Žal mi je, gospod, da niso bili izsledki drugačni, ampak celotne zgodbe si nisem mogla tolmačiti drugače, kot sem jo. Sprejmite to z razumevanjem,” je sodnica sklenila izrek sodbe Josipu K., v kateri mu je za spolni napad na dve in kršitve spolne nedotakljivosti treh učenk prisodila šest let in pet mesecev zapora. “Sodna praksa je jasna: dotikanje spolovil z roko je kaznivo dejanje. Gre za stik, ki presega pričakovano vedenje in zato je sodišče to razumelo tudi kot zlorabo položaja,” je dodala.

Zatrjevanje obrambe, da je šlo pri vsem skupaj za zaroto proti trenerju zaradi nesoglasij v karate klubu, je sodnica ocenila kot neverodostojno. DANIJEL CEK


Najbolj brano