Obsodilna sodba za Rafa Klinarja na situ višjih sodnikov

V približno mesecu dni bo znano, ali bo sodba Rafu Klinarju, nekdanjemu predstojniku urada za gospodarske javne službe, obsojenemu na pogojno kazen zaradi zlorabe uradnega položaja, prestala presojo koprskih višjih sodnikov ali pa jo bodo spremenili oziroma razveljavili. Pred letom dni ga je mariborska sodnica Danila Dobčnik Šošteršič obsodila na sedem mesecev pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo, senat višjih sodnikov pa je predvčerajšnjim na javni seji obravnaval pritožbe na sodbo.

Raf Klinar v prihodnjih tednih pričakuje odločitev višjih 
sodnikov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Raf Klinar v prihodnjih tednih pričakuje odločitev višjih sodnikov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na javni seji je senat višjih sodnikov obravnaval tri pritožbe, ki so jih dobili na obsodilno sodbo za Rafa Klinarja. Čeprav je državno tožilstvo zanj predlagalo višjo kazen, kot mu jo je izrekla sodnica iz Maribora Danila Dobčnik Šošteršič, se na sodbo ni pritožilo. “Po poročilu sodnika poročevalca bomo sodbo našega sodišča skupaj s spisom posredovali prvostopenjskemu sodišču v približno 30 dneh,” so pojasnili na koprskem višjem sodišču.

Pred letom dni je sodnica Danila Dobčnik Šošteršič Rafa Klinarja, nekdanjega predstojnika urada za gospodarske javne službe na koprski občini, spoznala za krivega kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in ga obsodila na sedem mesecev pogojne zaporne kazni z dveletno preizkusno dobo. Klinar je na sodišču ves čas vztrajal, da ni kriv in da je ravnal transparentno, po pravilih in v skladu z zakonom, brez dogovarjanja. Prav to mu je očitalo koprsko tožilstvo. Leta 2009 naj bi pri oddaji del za dekorativno osvetlitev Tomšičeve ulice v Kopru zlorabil svoj položaj in svoji podrejeni med drugim naročil, naj izvede fiktiven postopek za oddajo javnega naročila. Lučke v Tomšičevi ulici so zagorele, še preden je občina za izvajalca izbrala podjetje Elektroinvest.

Direktor je priznal

Takratni direktor Elektroinvesta Aleš Rihter, ki mu je tožilstvo očitalo pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja, je na predobravnavnem naroku krivdo priznal - sodišče ga je obsodilo na šest mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo.

Klinarjeva obramba, odvetnika Branko Gvozdić in Gorazd Gabrič, sta po končanem dokaznem postopku predlagala sodnici, da njunega klienta oprosti, saj sta bila prepričana, da tožilstvu ni uspelo dokazati očitkov. Mariborska sodnica pa je presodila drugače - podjetju Elektroinvest naj bi Klinar pridobil le nepremoženjsko korist, ne pa premoženjsko, kot je vztrajalo tožilstvo. Sledila pa je tistemu delu obtožbe, po katerem naj bi luči svetile, še preden je občina uradno za izvajalca izbrala Elektroinvest.

Na sodbo pa se je Klinar z zagovornikoma pritožil. Odvetnik Gabrič v pritožbi med drugim opozarja, da je sodišče zmotno in nepopolno ugotovilo dejansko stanje ter kršilo določbe kazenskega postopka. Sodišču očita, da je sodbo oprlo predvsem na pričanje Aleša Rihterja, ki pa je po prepričanju obrambe v ključnem delu neverodostojno in ga je ovrgla priča obrambe. Prav tako oporeka očitku, da je bilo zbiranje ponudb fiktivno. Klinar pa je imel s to zadevo le to, da je sodelavki naročil, naj izvede postopek zbiranja ponudb za sporne luči, pri čemer je zahteval, da povabi najmanj tri ponudnike. Oporeka tudi verodostojnsti pričanja Viktorja Markežiča, ki je domnevno sporen posel prijavil protikorupcijski komisiji in priložil CD s fotografijami, ki naj bi dokazovale, da so lučke gorele pred izbiro izvajalca.

Višjim sodnikom predlagajo razveljavitev sodbe

V pritožbi se odvetnik Gabrič sklicuje tudi na izvedensko mnenje, po katerem je bil na razpisu za sporne lučke izbran najboljši ponudnik. Dodaja še, da Klinarju niso dokazali oziroma v sodbi utemeljili naklepa, ki naj bi ga imel, prav tako sodišče ni utemeljilo krivde za dejanje, ki mu ga očita tožilstvo. Sodišče naj bi tudi kršilo obtoženčevo pravico do enakopravne obravnave v kazenskem postopku, saj se ni opredelilo do dokazov obrambe. Višjim sodnikom odvetnik Gabrič predlaga, da spremenijo sodbo in Klinarja oprostijo ali pa sodbo razveljavijo in vrnejo v ponovno odločanje. Hkrati pa opozarja, da je bila prisojena kazen bistveno previsoka in da bi moralo sodišče upoštevati številne olajševalne okoliščine. Kako bodo odločili višji sodniki, bo znano že v kratkem.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano