Ovir ni več, Časarju se je čas iztekel

Robert Časar, ki ga čaka jetniška soba v zaporu na Dobu, je vse bliže Sloveniji. Prizivno sodišče v Parizu je sklenilo, da bodo nekdanjega prvega moža koprske Luke izročili Sloveniji. Časar je v enem od pariških zaporov od 1. marca, koprsko okrožno sodišče pa je že prejšnji teden prizivnemu sodišču poslalo preveden evropski nalog za prijetje in predajo.

Robert Časar ima na koprskem okrožnem sodišču še kar nekaj odprtih postopkov. Tožilstvo je proti njemu spisalo še tri obtožbe, nekaj zadev pa je še v preiskavi.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Robert Časar ima na koprskem okrožnem sodišču še kar nekaj odprtih postopkov. Tožilstvo je proti njemu spisalo še tri obtožbe, nekaj zadev pa je še v preiskavi.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PARIZ, KOPER > Iz pariškega pripora so 53-letnega Roberta Časarja, pravnomočno obsojenega na pet let in devet mesecev zapora, okoli 14. ure znova pripeljali na pariško prizivno sodišče in ga seznanili z odločitvijo sodišča, da ga bodo na podlagi evropskega pripornega naloga koprskega sodišča izročili Sloveniji.

Predstavnica prizivnega sodišča Magali Josse je za PN pojasnila, da je tudi včerajšnja obravnava, podobno kot tista minuli teden, trajala le nekaj minut. Časarju so prevedli odločitev senata o izročitvi. Predstavnica prizivnega sodišča je dodala, da se bodo o podrobnostih predaje Časarja dogovorili predstavniki pravosodnih oblasti obeh držav. Magali Josse je še dejala, da se bo predaja zgodila najkasneje v desetih dneh, torej do 21. marca, lahko pa seveda že prej. Kdaj natanko bo to, ni mogla razkriti, povedala je, da datuma izročitve običajno ne sporočajo.

Časar s strinjanjem poenostavil postopek izročitve

Potrdila pa je, da je postopek izročitve enostaven in krajši, ker se je Časar že na obravnavi prejšnji teden strinjal z izročitvijo Sloveniji in tako poenostavil postopek. “Če se ne bi strinjal, bi moralo sodišče razpisati več obravnav,” je povedala. V takih primerih se lahko postopek zavleče tudi do 60 dni. Časar si želi čim prej v domovino, pa čeprav ga tam čaka zaporniška celica. Razmere so tam zagotovo boljše, kot v francoskih zaporih, menda pa v pariškem priporu niso ugodili njegovi prošnji, da bi mu zagotovili primernejšo prehrano. Že na obravnavi prejšnji teden je potarnal, da ima zdravstvene težave s trebušno slinavko.

V zapor z enoletnim zamikom

Časar se je že konec leta 2013 zatekel v Dominikansko republiko. Koprsko sodišče mu tako sploh ni moglo izročiti sodbe višjega sodišča, po kateri ga zdaj čaka pet let in devet mesecev zapora. Časar bi moral v zapor na Dobu najprej v začetku marca lani, nato pa so mu odhod za zapahe odložili do 14. marca, a ga ni bilo. Nekaj dni zatem je zato koprsko sodišče razpisalo mednarodno tiralico in izdalo evropski priporni nalog.

Slovenska policija je že od lanske spomladi dobila namig, da je Časar v tej karibski državi, a odgovora iz Dominikanske republike dolgo niso dobili, premikati se je začelo po posredovanju generalnega sekretariata Interpola iz Lyona. Časarja so tako 26. februarja letos prijeli v Santu Domingu in ga deportirali v Francijo. 1. marca pa so ga aretirali na letališču v Parizu in odpeljali v pripor.

Na koprskem okrožnem sodišču odgovora francoskih pravosodnih oblasti še niso dobili. Predsednica sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da se evropski nalog za prijetje in predajo, ki so ga prejšnji teden prevedenega poslali v Pariz, ne nanaša samo na prestajanje zaporne kazni, temveč je bil izdan tudi zaradi izvedbe štirih kazenskih in še dveh postopkov v preiskavi, ki zoper Časarja potekajo na njihovem sodišču.

Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete, je povedal, da o konkretnem primeru nimajo nobenih novih informacij. Podrobnosti tudi sicer ne morejo razkrivati, ker gre za taktiko policijskega dela in bi to lahko vplivalo na uspešno izvedbo postopka.

Običajno se nacionalni enoti Sirene ali Interpola obeh držav predhodno dogovorita, kako bo potekala predaja. Izdelajo načrt in glede na vse okoliščine v tujino napotijo ustrezno število kriminalistov. Po Časarja naj bi z letalom odšla dva kriminalista. Menegalija je še pojasnil, da kapitan letala odloča, ali lahko policisti uporabljajo prisilna sredstva (lisice) ali ne. Časarja bodo po prihodu na brniško letališče predali pravosodnim policistom, ki ga bodo odpeljali v zapor na Dobu. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano