Obramba koprskega nogometaša predlagala izločitev več dokazov

“Dejstvo je, da je bil v tem postopku kršen zakon o kazenskem postopku,” je bila po naštevanju, katere dokaze bi morala po njenem mnenju sodnica še pred začetkom sojenja Ivici Gubercu izločiti iz spisa, jasna njegova odvetnica Monika Mavsar. Na drugi strani je tožilka Anja Štrovs zagotavljala, da je sodišče ob izdaji odredb za hišno preiskavo in preiskavo Guberčevih telefonov upoštevalo tako zakon, ustavo, domačo in mednarodno sodno prakso. Dokazi so zdaj na tehtnici sodnice, ki bo kmalu razpisala sojenje.

Ivica Guberac je v spremstvu odvetnice Monike Mavsar  
mrkega obraza zapustil koprsko sodišče.
Ivica Guberac je v spremstvu odvetnice Monike Mavsar mrkega obraza zapustil koprsko sodišče. 

KOPER > Danes se je nadaljeval predobravnavni narok za nekdanjega nogometaša in kapetana koprskega nogometnega kluba Ivico Guberca, ki je v lanski največji kriminalni zgodbi končal kot eden od 16 obtoženih za kazniva dejanja izsiljevanja, preprodajo droge in prevažanje ilegalcev čez državno mejo. Guberca bremeni pol kilograma heroina, ki so ga kriminalisti v sklepni akciji prve dni lanskega oktobra našli v njegovi kleti v Ulici 15. maja v Kopru.

Zaradi igranja v tujih nogometnih klubih se je Guberac lani jeseni izognil sklepni akciji in morebitni aretaciji, nedavno pa tudi seriji predobravnavnih narokov. Lani je Guberac še igral v ruskem nogometnem klubu Khimki v bližini Moskve, letos junija pa je bil v Bosni, kjer v Banjaluki igra za klub Borac.

Sredi poletja pa se je vrnil domov v Koper in prejšnji teden prvič stopil pred sodnico Tatjano Pavlovec. Krivde pričakovano ni priznal, ker pa je tožilka Anja Štrovs v sodni spis vložila nekatere nove dokaze, predvsem podatke, ki so jih kriminalisti dobili iz njegovih telefonov, sta odvetnici Monika Mavsar in Katarina Mervič iz odvetniške pisarne Senica sodnici predlagali, naj narok preloži, da lahko podrobneje pregledata dokaze.

Obremenjujeta ga tudi telefona

Sodnica je to tudi storila in danes sta obe odvetnici zatrdili, da so bili dokazi proti Gubercu pridobljeni nezakonito. Odvetnici trdita, da so kriminalisti nezakonito pregledali njegova telefona, ki so ju lani oktobra našli v njegovem stanovanju, in njegovo stanovanje, vključno s kletjo, kjer so našli pol kilograma heroina.

Pregled telefona naj bi bil nezakonit, ker bi po njunem mnenju morali odredbo o preiskavi telefona vročiti neposredno Gubercu. Ker je bil med sklepno akcijo še v Rusiji, tega seveda niso storili, so pa odredbo vročili odvetnici Mavsar. Preiskava stanovanja pa naj bi bila nezakonita, ker naj v njej ne bi bila dovolj natančno opisana Guberčeva vloga v domnevno kriminalni združbi.

V potrditev svojih navedb sta odvetnici sodišču celo predložili primerjavo s sodbo evropskega sodišča za človekove pravice proti Hrvaški in dvema sodbama iz Amerike. “Zakon jasno določa, da mora biti odločba o preiskavi elektronskih naprav vročena neposredno osumljenemu. Tega v tem primeru ni bilo. Če bi bilo dovolj, da se vroči odvetnici, bi bil ta člen zakona samo mrtva črka na papirju,” je poudarila Mavsarjeva.

Niso mogli čakati

Tožilka je zavrnila njune navedbe in poudarila, da je sodišče pri obeh odredbah upoštevala vse domače zakonske in ustavne odločbe kot tudi domačo in mednarodno sodno prakso. “Ker se je hišno preiskavo opravilo brez njegove navzočnosti, mu niso bile kršene pravice do obrambe,” je poudarila. “Obtoženi takrat ni bil dosegljiv, navzoča je bila njegova odvetnica, zaradi nujnosti primera pa jo je bilo treba opraviti takoj.” O pregledu Guberčevih telefonov je dejala, da je bil o njej obveščen, da bi lahko sodeloval pri tem, če bi prišel v Koper, in da sta se z odvetnico tej pravici odpovedala.

Sodnica je danes tako končala vse predobravnavne naroke, kar pomeni, da bo zdaj le še odločila o dokazih proti Gubercu in nato razpisala začetek sojenja. Če bi ugodila predlogu njegovih odvetnic, bi se Guberac rešil vseh obremenilnih dokazov. Če pa bodo dokazi proti Gubercu ostali, bo sodnica sodila dvanajstim obtoženim. Teh je bilo na začetku sicer 16, oče in sin iz Krkavč sta priznala, da sta prevažala ilegalne prebežnike čez mejo, in dobila pogojni ter denarni kazni, postopek proti Kristjanu Sinkoviću je sodnica izločila že junija, postopek proti nekdanjemu trenerju Ivici Šariću pa danes. Sodili jima bodo posebej.

DANIJEL CEK


Najbolj brano