Obramba je ugotovila, da je tožilka z Goriškega

Sojenje Borisu Popoviču, ki je zaradi izjave v občinskem glasilu MOK obtožen žaljive obdolžitve tožilke Janje Hvala, so preselili v Novo Gorico, saj njeni kolegi v Kopru zaradi osebnih vezi pri odločanju ne bi mogli biti nepristranski. A selitev na sever ni pomagala prav veliko: tožilka Hvala se je namreč rodila in odrasla na Goriškem. Popovičevi odvetniki izločitve sodnika Igorja Majnika niso zahtevali, so ga pa pozvali, naj sam razmisli o umiku, če je njegovo znanstvo s Hvalovo kaj več kot bežno.

Boris Popovič je prišel na obisk v Novo Gorico: žal ne iz prav konstruktivnih in ustvarjalnih razlogov. Kam bo potoval naslednjič?   Foto: Leo Caharija
Boris Popovič je prišel na obisk v Novo Gorico: žal ne iz prav konstruktivnih in ustvarjalnih razlogov. Kam bo potoval naslednjič?  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Sodna dvorana v pritličju novogoriške sodne stavbe je bila skoraj premajhna za sojenje v enem od primerov Popovič. Ob klopi za zagovornike obdolžencev in tožene stranke sta bila le dva stola, ki sta ju zasedla županova odvetnika, Popovič pa se je usedel na enega od trdih lesenih stolov v edini vrsti sedežev za občinstvo, kjer so se že nagnetli novinarji. Snemalec in fotograf sta se tako komaj premikala po majhni razpravni sobi.

Gnečo je nekoliko zmanjšal gospod, ki je po petnajstih minutah ugotovil, da je - v napačni sobi.

In kmalu se je izkazalo še, da ni pretesna le sodna dvorana, temveč da tudi Slovenija ni dovolj velika, Primorska pa je sploh veliko premajhna, da bi lahko pravosodni sistem zadostil vsem vidikom načela nepristranskosti.

“Tik pred razpravo smo v nekem drugem sodnem spisu prebrali, da je tožilka Janja Hvala v Koper prišla iz Nove Gorice. Ne vemo, ali je bila pripravnica na tukajšnjem tožilstvu ali sodišču in zato te moremo soditi, kako tesne vezi so med sodnikom, tožilko in oškodovanko,” je povedal odvetnik Luka Zajc. A vendarle so prevladale njegove dobre izkušnje s sodnikom Majnikom iz prejšnjih obravnav: “Nočem zahtevati vaše izločitve, a če ste z oškodovanko v prijateljskih stikih, bi raje videli, da sodijo v Ljubljani,” se je opravičeval Zajc in na koncu dolgega govora sodišče pozval, naj samo presodi, ali se mora senat izločiti.

Tožilka Darinka Kastelan je pomisleke o pristojnosti označila za nepotrebno zavlačevanje in povedala, da z oškodovanko nikoli nista bili sodelavki.

Majnik se o svojem odnosu do Hvalove ni izjasnil. “Prosim vas za dokazne predloge. Tudi če bo kdo sodil za mano, bi rad zagotovil vsaj, da mu ne bo treba še enkrat razpisati predobravnavnega naroka,” je pozval stranke.

Luka Zajc je sodišču najprej predlagal, da obtožnico zavrže. Zakon o kazenskem postopku namreč določa, da je žaljiva obdolžitev kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti le, ko je povezano z oškodovančevim opravljanjem uradne dolžnosti. Popoviču sodijo, ker je v izjavi za glasilo MOK o Janji Hvala govoril kot o “utajevalki davkov”, saj naj bi “po domače” sklenila najemno pogodbo za stanovanje. “To pa se tiče zasebnega življenja oškodovanke, zato bi kazenski pregon lahko kvečjemu vodila sama, ne pa državno tožilstvo,” je zaključil Zajc.

S sozagovornikom Urošem Čopom je orisal tudi temeljne smernice obrambe. Skušali bodo dokazati, da je imel Boris Popovič utemeljen razlog za to, da je verjel v resničnost svojih izjav o sporni pogodbi. Pa tudi, da izjave ni izrekel z namenom zaničevanja, temveč se je samo branil. “Takrat je bil v sodnem postopku, za katerega je kasneje ustavno sodišče ugotovilo, da so mu bile grobo kršene pravice do obrambe, v katerem ga je oškodovanka kot tožilka obtoževala utaje davkov,” je razložil Zajc.

Popovičevi odvetniki so torej najprej trdili, da izjava v MOK nima zveze z Janjo Hvala kot tožilko, v naslednjem stavku pa hiteli dokazovati, da se je Popovič z izjavami v svojem občinskem glasilu branil pred njenimi napadi v sodnem postopku. Na vprašanje, ali ni njegova obramba nekoliko absurdna in v nasprotju sama s sabo Zajc ni dal jasnega odgovora. “Samo dve možnosti sta: ali obtožnica pade ali bo sodba oprostilna,” je povedal in odhitel.

Ali bo tudi naslednje poglavje že neštetokrat slišane zgodbe v Novi Gorici ali v kakšnem drugem slovenskem kraju, torej še ni znano.

VESNA HUMAR


Najbolj brano