Roparja aretirali že po nekaj minutah

“V Izoli je prišlo do streljanja. V Postojnski ulici nekdo leži na tleh,” se je zjutraj širilo od ust do ust med Izolani. Kmalu je bilo jasno, da sta banko NLB na izolskem krožišču oropala Italijana, ki so ju policisti med begom aretirali. Tudi tokrat je bila na delu dvojica bančnih roparjev, doma iz severne Italije, od koder so v slovensko Istro že dvakrat prišli ropat banke, pa so v obeh primerih končali v zaporu.

Policisti so po hitri akciji oba  storilca,  državljana Italije, že prijeli.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Policisti so po hitri akciji oba storilca, državljana Italije, že prijeli.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Policisti so osumljena roparja prijeli nekaj minut po ropu. “Najprej smo slišali strel in kričanje. Potem sem videl, da je policist v Postojnski ulici prijel moškega, ki je imel pištolo, njegov kolega pa je drugega moškega vklenil v Pittonijevi ulici,” nam je pripovedoval očividec. “Fermo, fermo,” je po besedah domačinke kričal policist. Videla je, kako se je moški obrnil proti njemu, z večjo pištolo v roki. Takoj zatem je slišala opozorilni strel, moški je odložil pištolo na tla, dal roke na hrbet, policist pa ga je nato vklenil.

Drugi policist je stekel za pajdašem, ki je v Pittonijevi ulici že odpiral vrata parkirane alfe italijanske registracije, ga podrl na tla in ga s strokovnim prijemom obvladal. Po pripovedovanju očividcev se je moški precej upiral, ko pa je bil že vklenjen na tleh, so slišali, kako se je policistu v italijanščini opravičeval: “Scusa, scusa.”

Italijanski državljani so se v zadnjih letih že večkrat znašli med roparji na naši strani meje. Ropali so bencinske servise, zlatarne in banke. V Slovenijo se je očitno usmerila tudi kriminalna združba iz Bergama, ki se je na domačih tleh ukvarjala z ugrabitvami, izsiljevanji in drugimi hudimi kaznivimi dejanji. Z njo naj bi bili povezani že obsojeni roparji, ki so oropali bančni poslovalnici Banke Koper, avgusta 2011 v Luciji, septembra 2012 pa v Sežani. Mattia Zambetti in Eugenio Russo (oba iz Bergama) sta iz lucijske banke zbežala z več kot četrt milijona evrov. Med begom proti Italiji je Russo z avtomatskim orožjem streljal proti policistom in enega ranil. V bližini stare šmarske ceste so ju prijeli policijski specialci. Zambettija so obsodili na sedem let zapora, Russa na 15 let zapora. Višje sodišče je Zambettiju kazen znižalo za leto dni, Russu pa za dve leti. Oba kazen prestajata v Italiji. Sežansko poslovalnico Banke Koper so oropali 63-letni Ruggero Marcassoli, 50-letni Mario Bonalda in 41-letni Cesare Ghilardi, vsi iz Bergama in okolice. Iz banke so odnesli približno 284.000 evrov in zbežali v Italijo. Marcassoli in Bonalda sta se oktobra 2013 vrnila v Slovenijo, a so ju policisti takrat izsledili in jima na roke nataknili lisice. Marcassolija je sodišče obsodilo na štiri leta zapora, Bonaldo pa na pet let zaporne kazni. Ghilardija so prijeli v Italiji in ga Sloveniji niso izročili.

“Bilo je kot v filmu”

Dogajanje so opazovali tudi otroci, ki so ravno hiteli v šole. Nekateri so se po pričevanju domačinov skrili za avtomobile. “Bilo je kot v filmu, nič drugega ne morem reči,” je še vedno v šoku povedala očividka iz bližnje okrepčevalnice. “Najprej sem slišal kričanje, nato še strel, kmalu zatem pa sem videl, kako so tekli mimo,” je bliskovito jutranje dogajanje opisal Grozdan Vidali iz Okrepčevalnice Veni v Postojnski ulici. Trenutek za tem je že videl, kako je policist osumljenega obvladal. Najprej mu je na pomoč priskočil občinski redar, nato pa so iz policijske postaje prihiteli še drugi. Čez nekaj minut je bilo v obeh ulicah več policijskih avtomobilov, dostop so zaprli s policijskimi trakovi.

Čakali so pri zadnjih vratih

Dogajati se je začelo že dobrih deset minut pred osmo uro zjutraj, ko sta v poslovalnico NLB, pred odprtjem banke, skozi zadnja vrata vstopila neznana moška. Čeprav na policijski upravi niso razkrili podrobnosti, vse kaže, da sta na zadnji strani stavbe roparja počakala, da je prva uslužbenka prišla v službo in jo z grožnjami prisilila, da ju je spustila v banko. Za njimi sta v banko prišli še dve uslužbenki. V poslovalnici jim je eden od roparjev grozil z večjo pištolo, drugi pa je imel menda v roki nož. “Vzela sta nekaj denarja in pobegnila. Nihče od zaposlenih ni bil poškodovan,” je pojasnila tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec. Še preden sta zapustila banko, pa je verjetno že zvonil alarm ...

Na koprskem OKC so dobili sporočilo o ropu v banki ob 7.48 in takoj poslali na teren patruljo izolskih policistov, ki je roparja pričakala skoraj dobesedno pred zadnjimi vrati banke. Potem pa se je začelo bežanje po izolskih ulicah. Čeprav sta imela roparja avto parkiran v Pittonijevi ulici, sta se očitno zmedla in tekla mimo gostinskih lokalov v skoraj vzporednem Drevoredu 1. maja ter med poslovalnico Banke Koper in gostilno Gušt stekla po Postojnski ulici.

Opozorilni strel je zalegel

Policista sta kmalu dohitela prvega roparja, ki je potegnil revolver in ga usmeril proti policistu. Ta ga je pozval, naj odvrže orožje in izstrelil opozorilni strel. “Takoj zatem se je storilec ulegel na tla, kjer ga je policist prijel,” je dogajanje opisala Anita Leskovec. Drugi ropar pa je tekel proti parkiranemu avtomobilu v Pittonijevi ulici, kjer ga je policist dohitel, potegnil iz avta in mu na tleh nataknil lisice.

Banko sta oropala Italijana, stara 59 in 49 let. Od kod sta doma, na koprski policijski upravi še niso hoteli razkriti, prav tako ne, koliko denarja sta odnesla iz banke. Vrečo z denarjem so popoldne že vrnili bančnim uslužbencem. Kot smo izvedeli, je bilo v vreči približno 70.000 evrov, več tisoč švicarskih frankov in angleških funtov in še nekaj denarja v drugih valutah. Po ropu je bilo včeraj najbolj pogosto vprašanje, ali sta tudi prijeta roparja doma iz Bergama, od koder so bili tudi roparji lucijske in sežanske banke. Po naših podatkih sta tudi oba prijeta Italijana doma iz istih krajev.

Policisti sumijo, da roparja nista bila sama, zato so po ropu postavili več kontrolnih točk tudi na širšem območju. Osumljena Italijana so kriminalisti včeraj še zasliševali in ju bodo morda že danes s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Eden od prijetih Italijanov naj bi imel že večkrat opraviti s policijo.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano