Obljub, da bo plačal, ni izpolnil

Nekdanja poslovna partnerja sta zaradiana neporavnanih obveznosti že nekaj let v sporu. Štajerec Zlatko Ž. je Primorca Senada D. ovadil zaradi neplačanih računov, teh se je nabralo za 63.240 evrov. Tožilstvo mu zato očita poslovno goljufijo. Obtoženi krivde na sodišču ni priznal, poudaril je, da računov ni poravnal, ker mu nemški naročnik ni plačal za opravljena dela.

Gradbinec se zagovarja zaradi neplačanih računov za opravljena gradbena dela v Nemčiji. Foto: Leo Caharija
Gradbinec se zagovarja zaradi neplačanih računov za opravljena gradbena dela v Nemčiji. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Senad D. se je na zatožni klopi znašel, ker naj bi kot direktor družbe BN Mont s sedežem Novi Gorici (podjetje je v stečaju) leta 2011 sklenil podizvajalsko pogodbo z mariborsko družbo Nanomont. Do te ima še vedno dolg v višini 63.240 evrov, ker ni poravnal računov za delo, ki ga je v petih mesecih preko štajerskega podjetja v Nemčiji opravila četverica delavcev.

Obtoženi je vse očitke iz obtožnice zavrnil že na predobravnavnem naroku, zato se je na novogoriškem okrožnem sodišču pred dnevi začela glavna obravnava.

V svojem zagovoru je Senad D. povedal, da je štiri svoje delavce “posodil” mariborski družbi, ki naj bi prek nje delali pri montaži mostovne konstrukcije v bližini Kölna v Nemčiji za družbo Glomax. “Nobenega izstavljenega računa družbe Nanomont nisem poravnal zato, ker mi izvajalska družba ni plačala za opravljene ure štirih delavcev. To se je sicer zgodilo prvič. Prej nisem nikoli imel težav z njihovimi plačili. Tudi dogovor med mano in Zlatkom Ž. je bil, da mu račune plačam, ko dobim plačilo iz Nemčije,” je dejal.

“Obenem pa je direktor mariborske firme kršil najin dogovor, da ne bo vzpostavil stika z naročnikom, saj je to bilo moje delo,” je dodal. Po njegovem mnenju je Zlatko Ž. namrečprevzel delavce, bil je odgovoren za njihovo delo in za opravljene ure. “Delavce je v Nemčijo napotil brez ustreznih dokumentov in certifikatov o usposobljenosti za delo.” Poudaril je tudi, da mu je Zlatko Ž. grozil s smrtjo, del plačila za opravljeno delo pa naj bi mu “na roko” dal eden od delavcev.

Zlatko Ž., lastnik mariborske družbe Nanomont, ki ji obtoženi dolguje 63.240 evrov brez zamudnih obresti, pa je sodišču povedal drugačno zgodbo. Zavrnil je očitke obtoženega, da mu je kdaj grozil, ter zanikal, da bi kdaj sklenila dogovor o tem, da ne bo navezal stikov z nemško družbo. “Hitro po sklenitvi pogodbe se mi je začelo svitati, da s tem poslom nekaj ne bo v redu. Obtoženega sem klical 5000-krat, a mi je vedno naložil kup obljub, kdaj bo plačil račune. Tega še do danes ni storil,” je dejal.

Obtoženčevo zagovornico je zanimalo, zakaj je mariborska družba nadaljevala z delom v Nemčiji konec leta 2010 in v začetku leta 2011, ko pa plačila ni bilo, in zakaj ni raje odstopila od pogodbe. Zlatko Ž. je povedal, da je štirimesečni rok za opravljanje dela v Nemčiji hitro minil, podaljševale pa so ga obtoženčeve obljube, saj mu je sprva verjel. “Od njega nisem prejel niti enega centa, a sem delavcem vseeno izplačal plačo,” je bil jasen.

Pet izstavljenih računov mariborske družbe za montažo, gradnje, posredništvo in storitve ostaja neplačanih, zato bo oškodovanec sodišču predal tudi premoženjskopravni zahtevek v višini 63.240 evrov.

Sojenje se bo nadaljevalo februarja, ko bo sodišče zaslišalo več prič, ki so bile vpletene v posel.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano