Objestnost bo Ljubljančana drago stala

Ker sta sredi julija 2009 v Ankaranu iz objestnosti napadla in surovo pretepla mladeniča ter mu iz žepa vzela pičlih 35 evrov, bosta morala 28-letni Ljubljančan in leto dni mlajši Vrhničan za dobro leto v zapor.

Iz ankaranske trafike sta vlomilca med drugim odnesla tudi večjo zalogo cigaret. Foto: Carinska Uprava Rs
Iz ankaranske trafike sta vlomilca med drugim odnesla tudi večjo zalogo cigaret. Foto: Carinska Uprava Rs

KOPER > Dogodek se je zgodil 22. julija 2009, ko sta danes 28-letni Andraž D. iz Ljubljane in 27-letni Gašper P. iz Vrhnike v parku ob avtokampu Adria v Ankaranu naletela na mladeniča. Z nekaj udarci sta ga spravila na tla, mu slekla hlače in iz žepa ukradla denarnico s 35 evri, nato pa sta se ga lotila s pestmi in brcami. Na tleh ležečega sta tako pretepla, da je utrpel hud pretres možganov ter več obtolčenin po glavi in telesu.

V isti noči sta napadalca vlomila tudi v leseno trafiko v Regentovi ulici v Ankaranu in jo skoraj izpraznila. Iz nje sta odnesla 145 verižic, 22 hlač, enajst majic, sedem kap, pet torb, dva napihljiva čolna, dve kremi, dva para japonk, svetilko, potovalko, osem telefonov in 48 kartic za polnjenje telefonov, po 20 steklenic vodke, jägermeistra in viskija, dvanajst sladkornih pen ter 110 škatlic cigaret. Vrednost ukradenega plena je znašala 2955 evrov.

Vlomila sta tudi v sladoledni vrt letovišča notranjega ministrstva na Debelem rtiču in odnesla dva evra in pol ter 92 sladoledov. Sam Vrhničan pa naj bi štiri dni prej vlomil še v gradbeni zabojnik Vegrada v Ankaranu in zidarju iz BiH ukradel denarnico z dokumenti in bančnimi karticami. Dva dni kasneje je na bankomatu v Izoli z ukradeno bančno kartico skušal dvigniti denar, vendar jo je lastnik do takrat že preklical, zato mu bankomat ni izdal denarja, ampak je kartico pogoltnil.

Pred sodnika Julijana Glavino je prvi stopil Ljubljančan in brez posebnega obotavljanja priznal krivdo. Pojasnil je, da je tistega poletja spoznal nekatere ljudi, s katerimi je šel na morje, se napil in počel, kar je pač počel. “Zdaj sem spoznal dekle, z njo dobil otroka, skupaj sva že štiri leta. Mamil nisem nikoli jemal, samo pil sem,” je odgovoril na vprašanje sodnika. Njegova odvetnica Nina Cek Perhavec je sodniku predlagala, naj pri odmeri kazni upošteva, da je bil vrsto let prepuščen sam sebi in da je padel pod vpliv ljudi, s katerimi je živel na cesti.

Kar nekaj časa pogovora z odvetnico Viktorijo Badovinac Švarc in tožilko pa je potreboval Gašper P., preden je tudi sam priznal krivdo. Oba sta bila že večkrat obsojena zaradi zatajitve, goljufije, tatvin in prikrivanja, vendar vselej na pogojne kazni. Za prvega je tožilka Janja Hvala predlagala 15, za drugega pa 16 mesecev zaporne kazni. Sodnik je sledil predlogu in ju na takšni kazni tudi obsodil.

“Žal mi je, da doslej niste resno jemali teh pogojnih obsodb. Če bi že prej dobili kakšno zaporno kazen, verjetno danes ne bi bili tukaj. Upam, da vas bo ta kazen do konca zresnila in da se ne bomo več videvali po sodiščih. Premladi ste, da bi življenje zapravljali po zaporih,” je Andražu D. položil na srce sodnik. Podobno je povedal tudi drugemu obsojencu.

DANIJEL CEK


Najbolj brano