Ob potopljeni maoni so našli ježevki

Pripadniki služb civilne zaščite so v ponedeljek iz Piranskega zaliva dvignili dve protiladijski mini - ježevki. Ena je nemška iz druge, druga pa trenutno še neznanega izvora iz prve svetovne vojne.

Ježevki so pripeljali do obale, ju naložili na tovornjak in odpeljali v začasno skladišče Foto: Jakob Oražem, Urszr
Ježevki so pripeljali do obale, ju naložili na tovornjak in odpeljali v začasno skladišče Foto: Jakob Oražem, Urszr

PIRAN > Čeprav je majhno, je naše morje očitno prava zakladnica skrivnosti. Potem ko so potapljači in pirotehniki odkrili, da je ameriška letalska bomba pri razbitinah maone sredi ustja Piranskega zaliva izredno nevarna in jo bodo morali razstreliti, so med pripravami na nevarno opravilo odkrili novo presenečenje.

Sto metrov od maone sta vsaka v svoji smeri ležali dve prestreljeni mini ježevki. Ježevke so bile najbolj klasične protiladijske mine, ki so jih mornarji ene vojske postavili v morje, da bi vanje s svojimi plovili trčili sovražniki in uničili plovilo.

Zaradi dvojnega kovinskega ovoja se ježevke niso potopile na morsko dno, ampak so lebdele nekaj metrov pod gladino, odvisno od njihove nastavitve. Med vojno ali po koncu vojne so jih uničevali tako, da so jim preprosto prestrelili zunanji ovoj, zaradi česar so se potopile na morsko dno.

Pirotehniki in potapljači so domnevali, da sta obe ježevki iz druge svetovne vojne, vendar so se pri eni ušteli. Večja, nemška, tehta kar eno tono in je res iz druge svetovne vojne, manjša, ki tehta dobrih 400 kilogramov, pa je iz prve svetovne vojne. Naši pirotehniki trenutno še ugotavljajo njen izvor in kdo jo je postavil v morje. Lahko bi bila avstroogrska, francoska ali celo angleška.

Ježevki sta najverjetneje ležali nekje drugje na dnu Tržaškega zaliva in so ju ribiči s svojimi mrežami privlekli v bližino Pirana ter odložili v bližini maone, kjer že zaradi maone niso nikoli vlekli mrež po dnu. Obe sta bili tudi oviti v ribiške mreže.

Čeprav obe mini vsebujeta še ves eksploziv, nista bili nevarni, ker je bil uničen njun sistem aktiviranja. Tako tudi ni bilo nobene nevarnosti pri dvigovanju in prevozu v začasno skladišče, kjer ju bodo hranili, dokler ju ne bodo uničili. Nemška mina je, razen nekaj lukenj, skoraj cela, starejši mini neznanega izvora pa manjka precejšen del zunanjega ovoja. Ovoj, v katerem je eksploziv, pa ni poškodovan. DANIJEL CEK


Najbolj brano