O zlorabah znova za zaprtimi vrati

“Želim, da je javnost izključena,” je včeraj dopoldne na vprašanje sodnice Barbare Nerat odgovoril obtoženi postojnski trener karateja Josip K. Nekaj minut kasneje se je ponovno sojenje obtoženemu trenerju tako nadaljevalo za zaprtimi vrati. Sodnica ga je prvič obsodila na skoraj šest let in pol zapora, višje sodišče pa je sodbo razveljavilo zaradi pogojnih besednih zvez v sodbi.

Med oblačenjem kimona naj bi trenerjeva roka pogosto zdrsnila tudi pod spodnjice učenk. Fotografija je simbolična. Foto: STA
Med oblačenjem kimona naj bi trenerjeva roka pogosto zdrsnila tudi pod spodnjice učenk. Fotografija je simbolična. Foto: STA

KOPER > Po naših podatkih je včerajšnja obravnava trajala slabi dve uri, potem pa so jo prekinili in sojenje preložili na april. Sojenje naj bi se nadaljevalo šele aprila. Obtoženi 63-letni Josip K. je včeraj prišel na sodišče z odvetnikom Davidom Gradiškom iz Kranja, na prvem sojenju pa ga je branil odvetnik Edvard Bavcon iz Ljubljane.

Mariborska okrožna sodnica Barabara Nerat (primer razsoja mariborsko sodišče v okviru pomoči koprskemu) je včeraj prisotne seznanila z dejstvom, da je višje sodišče prvo sodbo razveljavilo, in vse vprašala, ali zahtevajo izločitev javnosti. Poleg obtoženega in njegovega odvetnika se je z izključitvijo javnosti strinjala tudi tožilka Polona Veberič ter odvetnika Martina Cupin in Niko Varezič, ki zastopata interese zlorabljenih deklet. Sodnica je zato sojenje zaprla za javnost.

Tako nismo izvedeli, ali bo na naslednjo obravnavo znova povabila priče in ali bodo morale oškodovanke, ki so sprožile postopek proti trenerju, znova pričati pred sodiščem.

Senat mariborskega sodišča pod vodstvom sodnice Nerat je postojnskega trenerja karateja zaradi spolnega napada na dve učenki in kršitev spolne nedotakljivosti treh deklet maja lani obsodil na šest let in pet mesecev zaporne kazni. Sodnica je takrat poudarila, da je sodna praksa povsem jasna: “Dotikanje spolovil z roko je kaznivo dejanje. Gre za stik, ki presega pričakovano vedenje in zato je sodišče to razumelo tudi kot zlorabo položaja,” je dodala. Zatrjevanje obrambe, da je šlo pri vsem skupaj za zaroto proti trenerju zaradi nesoglasij v karate klubu, je sodnica ocenila kot neverodostojno.

Ker pa je sodnica v sodbi povzela besedilo iz obtožnice, v kateri je bila nekajkrat uporabljena pogojna oblika “naj bi”, so mariborski višji sodniki sodbo razveljavili. Višji sodniki iz Maribora so to storili kljub temu, da je tožilstvo po uporabljenih pogojnih besednih zvezah na koncu obtožnice vse strnilo v trdilno obliko in zatrjevalo, da je Josip K. dejansko storil očitana kazniva dejanja. In kljub temu, da je sodnica v sodbi jasno zapisala, da ni nobenega dvoma o tem, da je obsojeni storil kazniva dejanja.

Postojnskemu trenerju karateja Josipu K. tožilstvo očita, da je pet učenk med oblačenjem kimona ali vadbo otipaval po intimnih delih telesa. Dve sta bili stari komaj enajst let, tretja in četrta 15, peta pa je imela več kot 30 let. Josip K. naj bi dekletom segal z roko pod spodnjice in jih božal po spolovilu, prijemal za prsi ter božal po notranjem delu stegen in po zadnjici.

DANIJEL CEK


Najbolj brano