O tržni vrednosti delnic prihodnje leto

Glavna obravnava zoper Dušana Črnigoja, nekdanjega predsednika uprave ajdovskega gradbenega podjetja Primorje, ki mu tožilstvo očita zlorabo položaja pri pripojitvi Stavbenika Primorju, je preložena za nedoločen čas. Novogoriško sodišče bo namreč imenovalo novega izvedenca ekonomske stroke, ki bo ponovno ocenil vrednost pripojenega podjetja ter določil tržno vrednost delnic.

Dušan Črnigoj  Foto: Leo Caharija
Dušan Črnigoj  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Tako je v četrtek odločil predsednik senata novogoriškega okrožnega sodišča Goran Klavora, ki je po tehtnem razmisleku in predlogih obrambe obtoženega ter tožilstva naposled sprejel sklep o imenovanju novega izvedenca ekonomske stroke, ki naj bi ponovno podal oceno vrednosti pripojenega podjetja Primorju in navedel tržno vrednost delnic. Ajdovec Dušan Črnigoj, nekdanji prvi mož propadlega Primorja, ki je v stečaju od junija 2012, naj bi po mnenju tožilstva za 1,38 milijona evrov odškodoval Primorje s sporno prodajo 95.000 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja, družbi Vital. Prodal naj bi jih pod ceno, Vital pa je nato delnice prodal Črnigoju in še 28 vodilnim v družbi Primorje oziroma Primorje Holding.

Obtoženi očitke zavrača, njegova zagovornika Janez Koščak in Danilo Grilj pa sta ostro zavrnila predlog višje državne tožilke Damijane Bandelj, ki je sodišču že večkrat predlagala, naj imenuje še enega izvedenca ekonomske stroke. Menila je, da sta Branko Mayr in Irena Viher iz podjetja Abeceda svetovanje, ki sta pred pripojitvijo istrske gradbene družbe ajdovski ocenila tržno vrednost Stavbenika, ravnala pristransko in neobjektivno. “Ni šlo le za poznanstvo, ampak za medsebojno poslovno svetovanje,” je dejala in predlagala tudi izločitev njunih izvedenskih mnenj.

Koščak je ostro zavrnil podtikanja tožilke, da bi obramba vedela za sodelovanje med Viherjevo in Primorjem. “Niti danes tožilka ni navedla vsebinskih pomislekov obeh izvedenskih mnenj. Navaja le formalne razloge za izločitev njunih ugotovitev,” je dodal. Obramba je tako vztrajala pri zavrnitvi tožilkinega predloga za izločitev dokazov. “Viherjeve nisem nikoli slišal niti videl v svojem življenju pred tem postopkom, ki raja že celih 14 let,” pa je pripomnil obtoženi Dušan Črnigoj.

“Ponovno predlagam, naj sodišče angažira novega izvedenca ekonomske stroke, ki po podal tržno vrednost delnic, ki so bile prodane, kajti sedaj tega podatka sploh ni v sodnem spisu,” je še poudarila tožilka.

Prejšnji teden bi morali na novogoriškem okrožnem sodišču obravnavati tudi zadevo, v kateri Primorje d.d. v stečaju toži Dušana in Jano Črnigoj zaradi izpodbijanja pravnih dejanj in vrnitve premoženjske koristi v stečajno maso v višini 86.569 evrov. Obravnavo so preložili na 13. januar, saj je ena od strank vložila vlogo, nasprotna stran pa mora imeti dovolj časa, da se o njej izjasni. Po neuradnih informacijah naj bi Primorje v stečaju od nekdanjega predsednika uprave Črnigoja in njegove žene zahtevalo vračilo stanovanja. NN

Predsednik senata je naposled iz sodnega spisa izločil poročilo Irene Viher iz leta 2000 o cenitvi tržne vrednosti Stavbenika, izvedenskega mnenja Branka Mayra pa ni izločil in je tako ostalo v obsežnem sodnem spisu z okoli 4000 listinskimi dokazi. V začetku prihodnjega leta bo sodišče imenovalo novega izvedenca ekonomske stroke, zato je sojenje preloženo za nedoločen čas.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano