O nezakonitem vpisu študentov še višji sodniki

Sodbo, s katero je koprsko okrožno sodišče nekdanjemu dekanu koprske fakultete za management Egonu Žižmondu in nekdanji direktorici fakultete Nadi Trunk Širca prisodilo pogojne kazni, bodo pretehtali še višji sodniki. Čeprav sta nekdanja vodilna fakultete za management s koprskim tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde in se dogovorila o višini kazni, je Žižmondov odvetnik na sodbo že vložil pritožbo. Pritožil se je tudi odvetnik fakultete za management, ki ji je sodišče naložilo plačilo približno 500.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Egon Žižmond je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju 
krivde, v katerem je bila dogovorjena tudi kazen, njegov 
odvetnik Velimir Cugmas se je na sodbo pritožil.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Egon Žižmond je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, v katerem je bila dogovorjena tudi kazen, njegov odvetnik Velimir Cugmas se je na sodbo pritožil.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču so pojasnili, da sta pritožbo na sodbo vložila Egon Žižmond oziroma njegov zagovornik Velimir Cugmas, ki je to pred časom že napovedal, pa tudi fakulteta za management. Pritožbo pa je pred kratkim napovedala tudi Nada Trunk Širca. Predsednica sodišča Darja Srabotič je dodala, da se pritožbeni rok sicer še ni iztekel.

Pomočnik rektorja Univerze na Primorskem Gregor Kos je za PN pojasnil, da postopek za fakulteto za management vodi odvetniška pisarna Korošec. Na naše vprašanje, ali bo fakulteta morebiti terjala znesek, ki bi ga morala plačati po sodbi koprskega okrožnega sodišča, pa je Kos odgovoril, da škoda dejansko še ni nastala. “Šele s pravnomočnostjo sodbe nastane pravica do potencialne terjatve. Pomembno dejstvo je, da pravnomočnost do terjatve ne zapade,” je še dodal Kos.

Spomnimo, sredi maja je koprska okrožna sodnica Barbara Franca Žižmonda spoznala za krivega zlorabe položaja in overitve listine z lažno vsebino, Nado Trunk Širca pa zlorabe položaja. Žižmondu je prisodila 24 mesecev pogojne zaporne kazni, ki pa mu je ne bo treba prestati, če v dveh letih po pravnomočnosti sodbe ne bo zagrešil novega kaznivega dejanja. Nadi Trunk Širca pa je sodnica prisodila 22 mesecev pogojne kazni z letom in pol preizkusne dobe. Obema je prisodila še denarno kazen. Fakulteti za management pa je naložila plačilo približno pol milijona evrov, kolikor naj bi znašala korist, ki so jo dobili z nezakonitim vpisovanjem študentov v absolventski staž in tretje letnike.

Toliko naj bi znašale vpisnine, šolnine in plačila za 670 študentov, ki jih je fakulteta v letih 2005, 2006 in 2007 vpisala v absolventski staž in tretje letnike, čeprav prej niso bili vpisani na fakulteto.

Kmalu po (še ne pravnomočni) obsodbi nekdanjega dekana in nekdanje direktorice so svoj glas dvignili študentje Univerze na Primorskem. Od vodstva univerze so zahtevali, naj nemudoma prekine sodelovanje z obsojenima profesorjema, predvsem glede njunega poučevanja. Od rektorja so zahtevali, naj profesorjema odvzame ali prekliče vse habilitacije, ki sta jih pridobila na primorski univerzi. Rektor Dragan Marušič je teden dni po pozivu študentom odgovoril, da bo glede na priznanji v sodnem postopku Univerza na Primorskem z Žižmondom in Nado Trunk Širca prekinila vsakršno pogodbeno razmerje.

“Odpoved delovnega razmerja bo izvedena v skladu z določili predmetne zakonodaje. Ponovno poudarjamo, da sta bili obe osebi že umaknjeni iz pedagoškega procesa. Odvzem habilitacij v konkretnem primeru ni možen, saj je šlo za priznana dejanja oziroma aktivnosti, ki so jih izvajali kot poslovodne osebe in ne kot habilitirani profesorji oziroma raziskovalci,” je na naše vprašanje, kako bodo speljali postopke, še odgovoril Kos. SP


Najbolj brano