O kokainu niti besede

Ilija Šormaz, ki mu tožilstvo očita, da sta s še neznanim storilcem 18. novembra lani v Slovenijo v dveh tovornjakih pretihotapila rekorden tovor kokaina, tudi na začetku glavne obravnave vztraja, da ni storil očitanega kaznivega dejanja. Policisti so novembra na počivališču Povir odkrili 175 kilogramov kokaina. Približno 68 kilogramov je bilo v dveh potovalnih torbah v kabini tovornjaka, ki ga je vozil Šormaz, še 106 kilogramov pa v štirih nahrbtnikih in torbi, ki so ležali ob drugem tovornjaku. Obe vozili sta bili celjske registracije.

Ilija Šormaz zanika očitke tožilstva
Ilija Šormaz zanika očitke tožilstva 

KOPER > Srbski voznik tovornjaka, 40-letni Ilija Šormaz, doma iz Obrenovca, že na predobravnavnem naroku ni priznal krivde. “Nisem storil kaznivega dejanja. Z Benjo Polovič imam sklenjeno pogodbo o delu kot voznik tovornjaka. Redno sem dobival naloge za nakladanje in razkladanje, tako je bilo tudi v tem primeru. Na jugu Španije sem naložil tovor,” je začel pripovedovati pred sodnikom Julijanom Glavino.

“Tovornjak sem pustil na zapornici, ključe sem dal šefu, ki je zadolžen za natovarjanje in iztovarjanje, to je pravilo. Drugače ni mogoče. Vrnil sem se čez uro, največ dve, prevzel sem papirje, preštel palete - peljal sem ananas v pločevinkah - in se odpeljal proti Sloveniji,” je še nadaljeval. Tovor bi moral pripeljati v skladišče ene od trgovin v Ljubljani, nato pa bi tovornjak odpeljal v Šentjernej, kjer bi ga parkiral in pustil.

Zaseda pri Povirju

Peljal se je čez nekdanji mejni prehod Fernetiči in že v bližini cestninske postaje opazil, da je promet preusmerjen na počivališče Povir. Prehitel ga je passat temno modre barve in mu z izpisanim znakom policija nakazal, naj ga spremlja. Podrobno je opisal postopek s prometnimi policisti, ki so ugotovili, da nima vseh tahografskih vložkov, pa tudi da nima ustrezne licence za prevoz, prav tako je potekla registracija prikolice. Pregledali so tudi tovor in ugotovili, da ni pravilno naložen. Postopek so nato prevzeli policisti s postaje za izravnalne ukrepe. Vodnik službenega psa pa je pregledal najprej tovorni del vozila, nato pa še kabino. In tu se je Šormazov opis dogajanja končal, brez besedice o kokainu.

Psica Megi je namreč s svojim obnašanjem nakazala, da je v kabini skrita droga. Policisti so nato pod posteljo našli dve torbi, v njih pa 26 paketov, v katerih je bilo 68 kilogramov kokaina.

“Nisem prišel, da bi se ukvarjal z nezakonitimi posli”

“Zaradi tega je moja družina v težkem finančnem in psihičnem položaju. Hčerka, ki je zelo navezana name, je v šoli popustila. Joče in sprašuje mamo, kdaj se bo oče vrnil,” je opisal razmere v družini. Žena je zaradi stresa zbolela, mati težko prenaša, kar se mu dogaja. “Nikoli nisem imel velikih oči, nisem bil pohlepen. Pomembno mi je bilo, da dobivam redno plačo,” je pojasnil tudi razloge, zakaj je pogodbo sklenil s slovenskim avtoprevoznikom. V Srbiji namreč delodajalci ne plačujejo redno. “Nisem prišel, da bi se ukvarjal z nezakonitimi posli,” je zatrdil. Na vprašanja ni odgovarjal, v preiskavi se je zagovarjal z molkom.

Postopek s srbskim voznikom tovornjaka je opisal še prometni policist. Tistega dne so policisti z drugimi službami na počivališču pripravili poostren nadzor. Policist je pojasnil, da je bil o poostrenem nadzoru po metodologiji Pegaz obveščen teden dni pred tem. Povedal je, da je bilo vozilo, ki ga je vozil Šormaz, prvo, ki sta ga s kolegom ustavila. Takrat so se na počivališču Povir šele zbirali. Zagovornika Bojana Pečnika je zanimalo, ali je ugotovil kakšne kršitve zakona o tujcih, pa je policist to zanikal in dodal, da je to v pristojnosti postaje za izravnalne ukrepe.

Podrobno je dogajanje opisal še voznik službenega psa, ki je s psico Megi našel tovor v kabini tovornjaka. Megi je na robu postelje aktivno nakazala prisotnost prepovedane droge. Dvignil je posteljo in opazil potovalko. S svojim delom je zaključil in policistom s postaje za izravnalne ukrepe povedal, kje je psica nakazovala na skrito drogo.

Psica je prišla še do drugega dela tovora

Kasneje, ko je psico odpeljal na rob počivališča, da bi jo z igro nagradil, pa je psica sama odšla do tovornjaka, kjer je ležala prtljaga. “Začela je nakazovati na prisotnost droge,“ je povedal policist. Psica je v odprtino na enem od nahrbtnikov vtaknila gobček, pogledal je in opazil, da so bili v njem enaki zavitki, kot jih v drugem tovornjaku našel njegov kolega. Takoj je poklical druge policiste.

Odvetnika Pečnika so zanimale tudi zakonske podlage za posamezne policijske ukrepe. Kriminalisti so v pobudi za hišno preiskavo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedano drogo med drugim zapisali, da sta policista ugotovila kršitev zakona o tujcih, zato so ga zanimale podrobnosti glede tega.

Opozoril je tudi na zakon o nadzoru državne meje, po katerem lahko policisti vozila pregledujejo naključno in ne diskriminatorno, in si pri iskanju prepovedanih snovi pomagajo s tehničnimi sredstvi ali napravami. Je pes tehnično sredstvo, je zato vprašal vodnika službenega psa. Vodnik službenega psa mu je odgovoril, da so njihovi psi pripomočki za odkrivanje prepovedanih drog. Čeprav odvetnik ni trdil, da preiskava tovornjaka ni bila zakonita, pa po njegovem mnenju policisti oziroma kriminalisti v tem postopku zavajajo, kar bo poskušal tudi dokazati.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano