O Črnkoviču in Krkoviču ustavni sodniki že odločili

Še ta teden bo znano, ali bosta lahko iz zapora na Dobu, tako kot Janez Janša, do končne odločitve ustavnega sodišča odšla tudi Anton Krkovič in Ivan Črnkovič. Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je za Primorske novice potrdil, da so o njunih pritožbah že odločili in da bo odločitev sodišča znana še ta teden. Vsebinsko pa naj bi o vseh treh zadevah odločili do konca aprila.

Še ta teden bo znano, kako so ustavni sodniki v zadevi Patria odločili o pritožbah Antona Krkoviča (desno) in Ivana Črnkoviča.  Foto: STA
Še ta teden bo znano, kako so ustavni sodniki v zadevi Patria odločili o pritožbah Antona Krkoviča (desno) in Ivana Črnkoviča.  Foto: STA

LJUBLJANA > Kako je ustavno sodišče odločilo o pritožbi nekdanjega častnika Slovenske vojske Antona Krkoviča in o pritožbi direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča, ki sta bila v zadevi Patria skupaj z Janezom Janšo obsojena zaradi dajanja in sprejemanja daril za nezakonito posredovanje pri poslu z osemkolesniki, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič včeraj še ni mogel razkriti javnosti. “V obeh zadevah je ustavno sodišče že odločalo, vendar o vsebini odločitve ne smem govoriti, dokler nista sklepa podpisana in poslana pritožnikoma,” je za Primorske novice pojasnil Mozetič. To se bo zgodilo še ta teden, je dejal.

Ustavni sodniki so pritožbi obravnavali na seji sredi januarja. Mozetič je ob tem pojasnil, da se po sprejemu na seji vedno najprej opravi še redakcija, sodnice in sodniki imajo nato določen čas za morebitna ločena mnenja, in v tem času je mogoča tudi revotacija, kar pomeni, da se lahko ponovno odpre razprava in odločanje o že sprejetem sklepu. Kaj se je zgodilo v omenjenih primerih, bo jasno te dni.

Ker je ustavno sodišče decembra lani sprejelo sklep, da se zadrži izvajanje sodbe za Janeza Janšo in so mu tako do končne odločitve ustavnega sodišča omogočili odhod iz zapora na Dobu, se pojavljajo ugibanja, da bodo ustavni sodniki podobno odločili tudi v primeru Krkoviča in Črnkoviča. Oba sta bila obsojena na zaporno kazen 22 mesecev zapora. Krkovič je kazen začel prestajati julija lani, Črnkovič pa oktobra lani.

“Dokler odločitev še ni objavljena ne morem povedati, ali je sodišče odločilo enako kot pri Janši ali kako drugače,” pravi Miroslav Mozetič.

Ta teden bo torej jasno, ali so ustavni sodniki pritožbi Krkoviča in Črnkoviča sprejeli v obravnavo in ali bosta tudi njuni sodbi zadržani do končne odločitve. Vsebinsko pa naj bi o vseh treh zadevah ustavni sodniki odločili nekje do konca aprila. Obravnavali jih bodo skupaj, je še povedal Mozetič. Primer Patria sicer na ustavnem sodišču obravnavajo absolutno prednostno.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano