Novomeški kriminalisti prijeli ponarejevalce denarja

Novomeški kriminalisti so po daljšem spremljanju njenega delovanja razkrinkali skupino devetih osumljencev, ki je ponarejala in unovčevala 50-evrske bankovce. Po državi so prejšnji teden opravili šest hišnih preiskav, odkrili tiskarno in kazensko ovadili tri osumljence z območja Posavja. Preiskovalni sodnik je za ovadeno trojico odredil pripor.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto France Božičnik in vodja sektorja za organizirano kriminaliteto ljubljanske GPU Tomaž Peršolja Foto: STA
Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto France Božičnik in vodja sektorja za organizirano kriminaliteto ljubljanske GPU Tomaž Peršolja Foto: STA

NOVO MESTO > Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik je na današnji novinarski konferenci povedal, da so s sodelovanjem ljubljanskih policistov in prikritimi preiskovalnimi ukrepi odkrili skupino devetih ponarejevalcev, ki je denar predvidoma od leta 2012 tiskala v Krškem.

V promet spravili vsaj 30.000 evrov, ponaredki slabi, a dovolj prepričljivi

Skupina storilcev, starih od 17 do 50 let in slovenskih državljanov, naj bi od aprila lani v promet spravila vsaj 30.000 evrov. Denar je praviloma unovčevala na večjih javnih prireditvah, policisti pa predvidevajo, da naj bi bila neznana oziroma večja količina ponarejenih bankovcev še vedno v obtoku. V okviru policijske preiskave so doslej izločili 432 ponaredkov, je navedel.

Ponarejevalci so denar tiskali v improvizirani računalniški hišni tiskarni, ki so jo v Krškem odkrili policisti. Ponaredke so sprva unovčevali le v Posavju, kasneje pa tudi na ljubljanskem območju in drugje po državi. Nekaj so jih odkrili tudi drugje po EU.

Kriminalisti, ki so skupino spremljali od leta 2013, so tudi ugotovili, da so bili ponaredki slabe kakovosti in brez ustrezne varnostne zaščite, a vendar dovolj prepričljivi.

Ovadili so devet osumljencev, le eden od prijetih ponarejevalcev pa je bil kriminalni povratnik. Med štirimi ovadenimi Posavci je bil tudi njihov vodja, preostali so bili z območja Ljubljane. Kazenski zakonik za kaznivo dejanje ponarejanja denarja predpisuje do osem let zaporne kazni, je še povedal Božičnik.

Lani zasegli 6390 ponaredkov, največ bankovcev za 20 in 50 evrov

Po podatkih vodje sektorja za organizirano kriminaliteto Generalne policijske uprave Tomaža Peršolje je policija lani obravnavala 1364 kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Zasegla je 6390 ponaredkov, od teh 4869 evrskih bankovcev, 1181 evrskih kovancev in 340 bankovcev drugih valut.

Največ ponarejenih bankovcev je bilo za 20 in 50 evrov. V večini so bili posamično unovčeni na bencinskih črpalkah, v igralnicah, trafikah, gostinskih lokalih in manjših trgovinah, kjer ponaredke težje odkrijejo.

Policija vsakomur, ki odkrije ponaredek, svetuje, naj pokliče policiste, ki bodo ponaredek odstranili iz obtoka in storili vse potrebno za odkritje ponarejevalcev. Posle z večjimi vsotami pa naj opravljajo v bankah in drugih finančnih ustanovah, kjer pristnost denarja preverijo.

Informacije o zaščitnih elementih denarja so na voljo na spletni strani Banke Slovenije oziroma na spletni strani Evropske Centralne Banke, kjer so informacije objavljene tudi v slovenščini, je opozoril Peršolja.

STA


Najbolj brano