Novogoriškim policistom uspel eden največjih zasegov prepovedanih drog

Pred dnevi so novogoriški kriminalisti stopili na prste 67-letnemu moškemu iz okolice Nove Gorice, ki je doma gojil marihuano. V hišni preiskavi so našli več kot 40 kilogramov že posušene indijske konoplje ter manjšo količino prepovedane droge hašiš in konopljine smole.

V okolici Nove Gorice so kriminalisti pri 67-letnem moškem 
našli več kot 40 kilogramov posušene indijske konoplje. Foto: Pu Nova Gorica
V okolici Nove Gorice so kriminalisti pri 67-letnem moškem našli več kot 40 kilogramov posušene indijske konoplje. Foto: Pu Nova Gorica

NOVA GORICA > Za novogoriške kriminaliste je bil tokratni “ulov” prepovedane konoplje eden večjih zasegov te droge v zadnjem letu.

Skrbno urejene gredice

“Uspešno policijsko operativno delo nas je pripeljalo do 67-letnega pridelovalca indijske konoplje iz okolice Nove Gorice. Poleg velike količine prepovedanih drog smo pri njem našli tudi večjo vsoto gotovine,” je pojasnil Marino Pangos, vodja novogoriškega sektorja kriminalistične policije, ki ima s sodelavci v zadnjem času kar precej dela, pa tudi uspešno sklenjenih preiskav.

“Preprečevanje preprodaje prepovedanih drog je stalnica našega dela. Na leto v povprečju preiščemo od 100 do 150 kaznivih dejanj s področja drog, na leto pa zabeležimo med 250 in 350 prekrškov s tega področja,” je nanizal Marino Pangos. “Problematika prepovedanih substanc na našem območju ostaja vsako leto v enakem obsegu, le struktura drog se menja,” je dodal.

Pri osumljencu so kriminalisti 26. oktobra opravili hišno preiskavo, med katero so našli in zasegli nekaj več kot 40 kilogramov že posušene konoplje ter manjšo količino hašiša in konopljine smole.

“Prepovedane substance je imel osumljeni skrite na več lokacijah v okolici stanovanjske hiše in v hiši,” je povedal Pangos in dodal, da je policisti niso našli s pomočjo službenih psov za odkrivanje prepovedanih drog, ampak so jo našli kar kriminalisti sami. Na svoji parceli (po neuradnih podatkih na območju Vogrskega) v okolici stanovanjske hiše je imel 67-letnik več gredic, ki jih je zavaroval s kovinsko mrežo. “Tu je osumljeni očitno gojil in prideloval prepovedano drogo, saj so kriminalisti našli ostanke stebel in pripomočke za gojenje,” je še dodal.

Osumljenec ob velik zaslužek

Poleg prepovedanih “naravnih” substanc so v hišni preiskavi našli tudi večjo vsoto gotovine. Ker naj bi bil osumljenec brez uradnih prihodkov, kriminalisti sumijo, da je denar pridobil s preprodajo trave. Obenem so novogoriški možje postave izračunali tudi, koliko bi 67-letni moški s preprodajo zasežene droge zaslužil. “Glede na trenutne cene na črnem trgu bi osumljenec s prodajo zasežene prepovedane droge zaslužil najmanj 120.000 evrov, s prodajo na drobno pa vsaj trikrat več,” je poudaril Pangos.

V zaključni fazi je tudi preiskava oboroženega ropa bencinskega servisa v Godoviču, ki ga je 15. oktobra izvedel zamaskiran moški. Novogoriški kriminalisti naj o tem več informacij o tem razkrili v prihodnjih dneh.

Osumljenca so pred dnevi zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča. Ta po naših neuradnih informacijah zoper osumljenca ni odredil pripora.

V preteklosti naj bi novogoriški kriminalisti moškega že ovadili zaradi enakega kaznivega dejanja, tokrat pa mu grozi do deset let zapora.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano