Novogoriški kriminalisti zaradi zlorabe položaja ovadili osumljenca in njegova pomočnika

Novogoriški kriminalisti so zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja podali kazensko ovadbo zoper enega osumljenca in dva njegova pomočnika.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > Osumljenec naj bi zaobšel protikorupcijsko klavzulo, ki funkcionarju ali njegovemu družinskemu članu prepoveduje poslovanje z organom, pri katerem opravlja funkcijo.

Novogoriški policisti so že pred časom zaznali, da se na območju Policijske uprave (PU) Nova Gorica izvršujejo kazniva dejanja, da bi obšli tako imenovano protikorupcijsko klavzulo, so sporočili s policije. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije namreč funkcionarju ali njegovemu družinskemu članu prepoveduje poslovanje z organom, pri katerem opravlja funkcijo.

Kriminalisti so preiskavo začeli na podlagi pisne prijave, naslovljene na Komisijo za preprečevanje korupcije. V preiskavi so obravnavali več osumljencev, v zaključni akciji pa so trem osumljencem odvzeli prostost in zoper njih odredili pridržanje, po zaslišanju pa so jih izpustili na prostost. Poleg tega so kriminalisti v okviru predkazenskega postopka opravili več razgovorov in zasegli različno dokumentacijo.

Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, kriminalisti pa so zoper enega osumljenca in dva njegova pomočnika na tožilstvo podali kazensko ovadbo. Obstaja namreč utemeljen sum, da je osumljenec s pomočjo dveh oseb prestopil meje uradnih pravic in tako posledično protipravno pridobil najmanj 32.000 evrov premoženjske koristi.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Pri preiskavi pa so kriminalisti ugotovili tudi, da je ena osumljena oseba izvršila kaznivi dejanji oškodovanja javnih sredstev. Pri upravljanju oziroma razpolaganju z javnimi sredstvi je namreč zavestno kršila predpise zakona o javnih financah in tako omogočila nenamensko uporabo javnih sredstev, s čimer je nastala gmotna škoda v višini najmanj 25.000 evrov.

Za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev je prav tako zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let.

STA


Najbolj brano