Novinar Valenčič bo zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov zaslišan

Novinar Televizije Slovenija Erik Valenčič bo v sredo zaslišan na državnem tožilstvu, ker je osumljen izdaje tajnih podatkov v dokumentarnem filmu Koalicija sovraštva. Na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) pravijo, da so kazensko ovadbo zoper Valenčiča podali februarja lani.

Na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) pravijo, da so kazensko ovadbo zoper Erika Valenčiča podali februarja lani. Na fotografiji: Zoran Klemenčič, direktor Sove. Foto: Lori Ferko
Na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) pravijo, da so kazensko ovadbo zoper Erika Valenčiča podali februarja lani. Na fotografiji: Zoran Klemenčič, direktor Sove. Foto: Lori Ferko

LJUBLJANA > Erik Valenčič se mora po poročanju Dnevnika v sredo zglasiti v prostorih oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem državnem tožilstvu. Osumljen je, da je storil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ker naj bi v dokumentarnem filmu Koalicija sovraštva z objavo Poročila o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji razkril tajne podatke Sove.

Erik Valenčič je v odzivu za MMC povedal: “Dejansko živimo v shizofreni družbi. V družbi, v kateri Damir Črnčec, ki nosi odgovornost za cenzuriranje poročila Sove leta 2012, na protestih v podporo svojemu Janši razpreda o pomenu pravne države. Živimo v družbi, v kateri poslanec SDS Branko Grims javno razlaga o nekakšnih - za moje pojme paranormalnih - povezavah med levičarskimi in verskimi skrajneži, je pa to človek, ki je v parlamentu fotografiran skupaj z enim izmed voditeljev slovenskih neonacistov. Živimo v družbi, v kateri država preganja novinarje, ki opozarjamo na povezave med neonacisti in SDS in pa na politične zlorabe v Sovi, kar je igranje z varnostjo vseh nas, medtem ko ni videti, da bi kdor koli preganjal neonaciste, ki so 30. novembra 2012 zanetili hude izgrede v Ljubljani.”

Po poročanju Dela Valenčič zavrača, da je razkril tajne podatke, in pravi, da je prek objave poročila Sove pokazal in dokazal, da je bilo to cenzurirano, saj so bile iz njega izbrisane vse relevantne informacije o delovanju in povezavah desničarskih skrajnežev. Povedal je, da poročilo nima oznake tajnosti ter da po njegovi oceni ni analitično, temveč politično.

Valenčič: Bali so se podatkov o povezavah med SDS in neonacisti

Valenčič je za časnik pojasnil, da se je za njegov pregon prvi javno zavzemal Vinko Gorenak takoj po predvajanju oddaje Koalicija sovraštva. Spomnil je, da je bil Gorenak notranji minister v vladi Janeza Janše, ki je po Valenčičevih besedah zavlačevala z dostavo poročila Sove o skrajnih skupinah. Valenčič meni, “da so se pri Janši bali, da bo v javnost prišlo še več podatkov o povezavah med SDS in slovenskimi neonacisti”.

Za Delo je tudi povedal, da je Gorenaku, potem ko je ta lani pri generalnem tožilcu Zvonku Fišerju javno zahteval pregon zoper njega, v javnem pismu namignil, da o povezavah SDS in neonacisti ter resničnih organizatorjih nasilnih izgredov konec leta 2012 ve še veliko več. Gorenak je takrat po Valenčičevih besedah utihnil in začeli so se drugačni pritiski. “Med drugim sta pred nekaj meseci Radiotelevizijo Slovenija obiskala dva kriminalista in vodstvo hiše zasliševala o tem, ali sem dobil službo na televiziji,” je pojasnil.

Lani sta bila zaradi ovadbe Sove zaslišana tudi novinarja Dnevnika Meta Roglič in Peter Lovšin, pred nekaj tedni pa se je začela glavna obravnava zoper novinarko Dela Anuško Delić, ki ji Sova prav tako očita objavo tajnih podatkov.

Objava tajnih podatkov, ki so v javnem interesu, ne bo več kaznivo dejanje

Po poročanju Dnevnika je pravosodni minister Goran Klemenčič novembra lani napovedal pripravo zakonskega predloga, ki bo zagotovil, da objava tajnih podatkov, ki so v javnem interesu, ne bo več kaznivo dejanje. Na ministrstvu so za časnik pojasnili, da je v pripravi novela kazenskega zakonika, v katero bo vključena tudi ta sprememba. Novela bo po podatkih ministrstva predvidoma marca v medresorskem in strokovnem usklajevanju.

STA


Najbolj brano