Ali ima osumljeni alibi?

Osumljeni za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika Milko Novič, se je znašel v sodni preiskavi. Danes so na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča tudi stekla prva zaslišanja. Tako tožilstvo kot obramba sta z izjavami skopa, vendar očitno na različnih bregovih glede vprašanja, ali obstajajo dokazi proti Noviču ali ne.

Ugotovitve policije kažejo, da je Jamnika storilec ustrelil, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču Foto: Robert Balen
Ugotovitve policije kažejo, da je Jamnika storilec ustrelil, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču Foto: Robert Balen

LJUBLJANA > Zaslišanja so danes trajala več ur, preiskava pa se bo še nadaljevala in bo po pričakovanjih Novičevega zagovornika Jožeta Hribernika hitro tekla. Potem bo morala okrožna tožilka Blanka Žgajnar s specializiranega tožilstva odločiti, ali zoper Noviča tudi vložiti obtožnico.

Alibi ima, a zadeva je zelo zapletena

Ko je policija tik pred božičnimi prazniki prijela Noviča, je direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič pojasnil, da ovadeni za čas umora nima alibija. Hribernik pa meni, da ima njegova stranka alibi, vendar je celotna zadeva zelo zapletena. Prepričan je, da je policija prijela napačnega človeka. Dokazi, pa bodo pokazali, ali imamo prav ali ne, je dodal.

Ugotovitve policije kažejo, da je Jamnika storilec ustrelil, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, vozilo zaklenil in se odpravil proti gostinskemu lokalu. Storilec je Jamniku prišel za hrbet in ga dvakrat, brez opozorila, ustrelil v glavo. Žrtev se je zgrudila na tla, storilec pa je pobegnil. Hudo poškodovanemu Jamniku so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali ljubljanski klinični center, kjer pa je po nekaj dneh podlegel poškodbam.

Med pričami naj bi bili tudi osumljenčeva žena in hčerki

O današnjem dogajanju na sodišču ni želel govoriti, povedal je samo, da Noviča nihče od danes zaslišanih ni obremenil. Kdo je bil danes zaslišan, ni povedal, neuradno pa naj bi bile med petimi danes povabljenimi pričami tudi osumljenčeva žena in hčerki.

Tožilka Žgajnarjeva pa je novinarjem po koncu zaslišanj potrdila le, da je zoper osumljenega uvedena preiskava, sodišče je tudi že odločalo o utemeljenosti suma. Dodala je, da bodo priče še naprej zasliševali in se bo "med preiskavo ugotovilo vse, kar je potrebno, torej, ali obstaja tolikšen utemeljen sum, da se bo šlo naprej s postopkom". Kot pravi, tožilstvo ima dokaze.

STA


Najbolj brano