Novič je sodeloval s policijo, saj je želel, da se primer razišče

Sojenje Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, se je včeraj nadaljevalo s prebiranjem listin iz policijske preiskave. Ta je bila obsežna. Poleg Noviča je policija sledi smodnika iskala še na treh ljudeh; eden od njih je vzorčenje zavrnil. Novič je na odvzem sledi pristal prostovoljno, saj je želel, da se primer razišče, izhaja iz policijskega zaznamka.

Sojenje Milku Noviču se je  nadaljevalo  z zaslišanjem  njegovega soseda in branjem listin. 

 Foto: STA
Sojenje Milku Noviču se je nadaljevalo z zaslišanjem njegovega soseda in branjem listin.  Foto: STA

LJUBLJANA > Včeraj je pred okrožnim sodiščem nastopila le ena priča, Zvonko H., ki je v Ljubljani sosed obtoženega Milka Noviča. Zvonko H., ki je zaradi službenih razlogov doma hranil orožje, je poudaril, da z Novičem nikoli nista hodila skupaj streljat, dopustil pa je možnost, da je pred kakimi dvajsetimi leti v Novičevi navzočnosti izstrelil nekaj nabojev, Novič pa je po streljanju pobral tulce za svoje kemijske analize.

Z avtom najmanj pet minut, peš 14 minut

Doslej je obramba dokazovala, da je bil primarni namen Novičevega zanimanja za streljanje znanstveni, saj je na streliščih zbiral tulce za svoje analize. Na strelišču, kjer je občasno streljal tudi sam, naj bi se Novič kontaminiral z delčki streliva, ki nastajajo pri streljanju, trdi Novičeva obramba. Tožilstvo pa pravi drugače: delčki streliva, ki so jih po umoru Janka Jamnika našli na Novičevi jakni, rokah in čelu, so glavni dokaz, da je Novič morilec.

Včeraj se je sojenje nadaljevalo z branjem listin. Iz njih med drugim izhaja, da je človek, ki je na parkirišču prvi našel ustreljenega Jamnika, na policijo poklical ob 19.42. Milko Novič ima alibi do 19.28, ko je njegova hči prejela telefonski klic in nato odšla iz stanovanja Novičevih. Hči je sicer ob začetku sojenja zatrdila, da je iz stanovanja odšla kakšne tri minute po prejetem telefonskem klicu.

Med postopkom zbiranja dokazov so preiskovalci merili tudi čas, v katerem je mogoče priti od Novičevega stanovanja do kraja umora. Opravili so šest voženj z avtomobilom. Vožnje so trajale od pet do sedem minut in 31 sekund. Peš bi človek to pot prehodil v 14 minutah. Nadzorne kamere pri gasilskem domu v bližini Novičevega stanovanja so na dan umora ob 19.30 posnele tudi kolesarja, vendar iz posnetka ni bilo mogoče določiti kolesarjeve identitete.

Milko Novič ni bil edini, ki so mu po umoru kriminalisti odvzeli sledi. Te so kriminalisti po umoru iskali še na treh ljudeh; eden od njih je vzorčenje zavrnil. Kot izhaja iz policijskega zaznamka, Novič odvzemu sledi ni nasprotoval. Želel je, da bi se primer čim prej raziskal.

Obramba ima v rokavu še dve priči

Doslej so zaslišali že vrsto prič; ne le tistih, ki bi lahko razjasnile, kaj se je dogajalo na dan umora, pač pa tudi ljudi, ki so lahko kaj več povedali o Novičevem in Jamnikovem značaju ter njunem medsebojnem odnosu. Novič naj bi bil naporen človek, težaven v medčloveških odnosih, vendar pa ga doslej nobena priča ni opisala kot fizično agresivnega. Tudi Jamnik, s katerim je bil Novič v sporu zaradi odpovedi delovnega razmerja, naj se Noviča po tej plati ne bi bal. Pri Jamniku so njegovi sodelavci v letu pred umorom opažali velike značajske spremembe, hude skrbi, tudi strah za življenje, vendar pa tega niso povezovali z Novičem.

Glavna obravnava se je začela novembra lani. Seznam prič naj bi bil do zdaj že skoraj izčrpan. Novičeva obramba nestrpno pričakuje le še strokovnjaka balistične in kemijske stroke, Vojina Maštruka in Mirana Čeha, ki naj bi zavrnila ugotovitve izvedenca za balistiko Franca Sabliča. Sablič - pred sodiščem je pričal v začetku decembra - je v svojem izvedenskem mnenju ugotovil, da so delci na Novičevi jakni enake sestave kot tisti na tulcu, najdenem na kraju umora.

Morilec in žrtev sta po Sabličevih ugotovitvah stala 1,5 metra narazen. Forenziki so delce našli po vsej jakni, kar je Sablič pojasnil s tem, da je bil morilec sklonjen, tako da je nanj padel oblak prahu, ki nastane po streljanju. To, da na jakno niso padle tudi kapljice krvi, se Sabliču ni zdelo nič nenavadnega, saj da orožje, s kakršnim je bil ustreljen Jamnik, ne ustvari odprte rane.

Čeh in Maštruko sta se do Sabličevih ugotovitev pisno že opredelila. Po njunem mnenju je nemogoče, da na strelca ne bi padle tudi kapljice krvi, ki so sicer padle na bližje avtomobile. Tudi položaj strelca med streljanjem naj ne bi bil nujno takšen, kot trdi izvedenec. Maštruko v svojem pisnem mnenju ugotavlja, da se je Novičeva jakna kontaminirala na strelišču. Strokovnjaka, katerih zaslišanje je predlagala Novičeva obramba, naj bi predvidoma pričala čez dva tedna.

JANA KREBELJ


Najbolj brano