Novič: “Naročniki umora so me premišljeno vmešali v to zadevo”

“Bog mi je priča, da tega nisem naredil,” je Milko Novič včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču zavrnil obtožbe, da je na zahrbten način in iz brezobzirnega maščevanja lani sredi decembra umoril direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Milko Novič je v priporu od 22. decembra lani.  Foto: Borut Živulović/Bobo
Milko Novič je v priporu od 22. decembra lani.  Foto: Borut Živulović/Bobo

LJUBLJANA > Skoraj leto po umoru direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika na parkirišču pred eno od ljubljanskih restavracij se je včeraj začelo sojenje Milku Noviču, glavnemu in edinemu obtožencu za umor. Novič je v priporu od 22. decembra lani. Tožilstvo trdi, da je Jamnika umoril iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je Jamnik odpustil iz službe.

Vsaka minuta je pomembna

Umor se je zgodil 16. decembra okoli 19.40, ko se je Jamnik pripeljal pred restavracijo, v kateri je bila novoletna zabava zaposlenih na Kemijskem inštitutu. Minute bodo pri dokazovanju krivde za umor zelo pomembne. Novič namreč za čas, ko se je zgodil umor, nima alibija, ima pa alibi za čas kakih deset minut pred umorom, ko naj bi počival doma na kavču, oblečen v pižamo.

Novičeva hči Jera je včeraj povedala, da ji je prijateljica, s katero sta se odpravljali na telovadbo, ob 19.28 sporočila, da je z avtomobilom pred blokom, nato pa naj bi Jera Novič rabila še kakšne tri minute, da se je uredila in pustila očeta samega v stanovanju. Novičeva obramba vztraja, da se Novič v desetih minutah ni mogel obleči in priti do dva kilometra oddaljene restavracije. Z avtom bi ga pot tja vodila prek petih semaforiziranih križišč, če bi šel s kolesom, pa bi moral ponj v kolesarnico, kar bi mu vzelo dodaten čas.

Žena Marjana Novič je iz stanovanja odšla že kakšne pol ure prej kot hčerka. Zaposlena je na Kemijskem inštitutu, zato je tudi ona odšla na usodno zabavo, to pa je možu povedala šele tik pred odhodom. Kje bo zabava, mu ni povedala. O službenih zadevah se zakonca nista pogovarjala, tudi zaradi tega ne, ker je bila po Novičevi izgubi dela na inštitutu to boleča tema. Tik pred odhodom naj bi prejela telefonski klic, v katerem naj bi nekdo s pojasnilom, da opravlja anketo, poizvedoval, kdo je takrat doma.

Milko Novič je včeraj pojasnjeval, da se je nato tako kot vsak večer posvetil gledanju televizije, pozneje pa prižgal računalnik, pregledoval elektronsko pošto in novice.

Piščanec v pečici okrog 20. ure

Pojasnjeval je tudi okoliščine, v katerih sta nastali dve SMS sporočili s pomenljivo vsebino. Ob 18.42 je Novič prejel sporočilo, naj da piščanca v pečico, da bo pečen okoli 20. ure. To sporočilo neznanega pošiljatelja je razumel kot šalo. Na sporočilo je odgovoril čez dobro uro, kot trdi v šaljivem tonu in izza pisalne mize. Ob 19.46 je tako pošiljatelju odpisal, da s piščancem ne bo nič, ker je kura poginila.

Nekaj minut pred tem Novičevim odgovorom, je bil Jamnik ustreljen pred restavracijo, ki je od Novičevaga stanovanja oddaljena dva kilometra. Za streljanje je izvedel po televiziji, trdi Novič. Žena, ki se je domov vrnila okoli 23.30, mu je povedala za dogodek. “Mož ni bil razburjen,” je včeraj pričala Marjana Novič. Govorilo se je, da se Jamnik ukvarja z nelegalnimi posli. “Vidiš, kaj se lahko zgodi,” naj bi ji dejal Novič in menil, da je Jamnik “dobil, kar je iskal”.

Udeležence zabave so kriminalisti zaslišali že na večer umora in Marjano Novič so že takrat spraševali, ali bi lahko pri umoru sodeloval njen soprog. Ko je prišla domov, je bilo njeno prvo vprašanje, ali je bil doma, je včeraj povedal Novič. Marjana Novič je pojasnila, da ga tega ni vprašala, ker bi mislila, da je umor zagrešil on, ampak ker se je zbala, da bi lahko zaradi svojih sporov z inštitutom po tem dogodku imel težave.

Od kod sledi smodnika?

Glavni tožilski dokaz proti Noviču so sledi smodnika, najdene na njegovem čelu in prstih. Obramba vztraja, da bi Novič smodnik lahko tja zanesel iz žepov svoje jakne, ki jo je uporabljal tudi takrat, ko je zasebno odhajal v strelski klub. Iz obtožnice izhaja, “da sem skrajno premišljeno načrtoval zločin. Da sem se vpisal v strelski klub in se natreniral,” je povzel Novič, ki trdi, da se je v strelski klub vpisal zaradi nekega raziskovalnega projekta. Poleg streljanja, vedno naj bi streljal z izposojenim orožjem, naj bi kot kemik tam nabiral tudi vzorce za kemijske analize sledi.

Obtožnica kot glavni motiv za umor navaja Novičevo depresivno obnašanje in maščevalno naravnanost. Njegova želja po maščevanju naj bi se stopnjevala zaradi tega, ker je izgubljal postopke, ki jih je sprožil proti nekdanjemu delodajalcu, oktobra 2014 je prenehala tudi njegova začasna pogodba s fakulteto za kemijo. “Nobenega revanšizma ni bilo. Zgodba je bila končana na Kemijskem inštitutu in na fakulteti,” trdi Novič. Ko se je zgodil umor, naj bi že bil sredi številnih novih načrtov za prihodnost.

Naročniki umora so po Novičevih besedah morali poznati dogajanje na inštitutu, vedeti za njegove sodne spore in pritožbe. Zaradi tega so ga “premišljeno vmešali v to zadevo kot edinega obtoženega”.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo prihodnjo sredo.

JANA KREBELJ


Najbolj brano