Nov zaplet pri nakupu policijskih čolnov

Čeprav ministrstvo za notranje zadeve ni izbralo ponudnika, ki bi dobavil novi policijski plovili za pomorsko policijo, je o tej odločitvi odločala državna revizijska komisija. V podjetju Vrtinc Navtika, ki je vložilo zahtevek za revizijo, so včeraj popoldne povedali, da je državna revizijska komisija ugodila njihovemu zahtevku in postopek vrnila v ponovno odločanje ministrstvu.

Pri nakupih novih plovil ministrstvo za notranje zadeve nima sreče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pri nakupih novih plovil ministrstvo za notranje zadeve nima sreče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V kabinetu predsednika državne revizijske komisije so včeraj za PN pojasnili, da so o zahtevku za revizijo, povezanem s policijskimi plovili, že odločili, a ker še niso imeli dokazil o vročitvi sklepa strankam v postopku, nam niso mogli razkriti odločitve. Boštjan Granda iz podjetja Vrtinc Navtika je včeraj popoldne potrdil, da so odločitev komisije dobili in da je ugodila njihovemu zahtevku ter postopek vrnila v ponovno odločanje ministrstvu za notranje zadeve.

Podjetje Vrtinc Navtika je bilo med štirimi ponudniki za novi policijski plovili. Ministrstvu za notranje zadeve so ponudili gumenjaka znanega kanadskega proizvajalca Titan boats, z aluminijastim dnom. Granda je povedal, da Titan boats izdeluje čolne tudi za ameriško in kanadsko vlado. Pojasnil je še, da je komisija ministrstva za notranje zadeve po pregledu celotne dokumentacije njihovo ponudbo uvrstila med popolne in ustrezne.

Komisija ministrstva za notranje zadeve je do sredine januarja, ko je postavila rok za oddajo, dobila štiri ponudbe, dve je izločila že v fazi razvrščanja ponudb, saj so ugotovili napake v obrazcu ponudbenega predračuna. A prav v eni od teh dveh ponudb, ki je bila najcenejša, se skriva razlog za to, da so kasneje zavrnili še preostali ponudbi. V podjetju Vrtinc Navtika se s takšno odločitvijo niso strinjali, zato so vložili zahtevek za revizijo.

Na generalni policijski upravi so pred časom pojasnili, da se je komisija za to odločila zaradi gospodarnosti, pa tudi zaradi pomanjkljivih tehničnih opisov plovil, zaradi česar niso mogli ugotoviti razhajanj med ponujenimi cenami. Po nekaterih namigih naj bi bila cena v izločeni ponudbi kar trikrat nižja od cene ostalih veljavnih ponudb. Prav zato naj bi komisija domnevala, da bi lahko dobili cenejše ponudbe. Po propadlem javnem naročilu bi morali ponudniki zagotoviti plovili, skupaj vredni do 1,2 milijona evrov. Ocenjene vrednosti naročnik ni objavil, da bi dobil čim bolj konkurenčne ponudbe. Po neuradnih informacijah je najcenejšo ponudbo, ki so jo takoj izločili, oddalo hrvaško podjetje.

Spomnimo, ministrstvo za notranje zadeve je razpis za novi policijski plovili, ki bi jih v 90 odstotkih financirali z denarjem evropskega sklada za notranjo varnost, objavilo konec oktobra lani. Rok za oddajo ponudb je bil sprva postavljen na prve dni decembra, zaradi spreminjanja razpisne dokumentacije pa so ga nato prestavili na sredino letošnjega januarja.

Na generalni policijski upravi so po odločitvi komisije, da ne izbere nobene od ponudb, pojasnili, da namerava notranje ministrstvo objaviti novo javno naročilo, a odločitev komisije takrat še ni bila pravnomočna. Včeraj pa so na vprašanje, ali je že znano, kdaj bodo objavili novo naročilo za policijski plovili, odgovorili le, da je to odvisno predvsem od izida revizije. SP


Najbolj brano