Niso se še zagovarjali

Po treh urah branja razpisa za evropski denar in drugih dokazov se je včeraj končala obravnava v sojenju Rajku Hrvatiču in šestim soobtoženim, ki jim tožilstvo očita, da so pri gradnji nove igralnice pod Škofijami ogoljufali blagajno Evropske unije za dobrega četrt milijona evrov. Obtoženi se včeraj še niso zagovarjali, ker tožilka še ni spremenila obtožnice.

Sedmerica obtoženi se včeraj še ni zagovarjala.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Sedmerica obtoženi se včeraj še ni zagovarjala.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER >Tri ure je včeraj trajala obravnava v sojenju Rajku Hrvatiču, Bojanu Umerju in peterici štajerskih podjetnikov, ki jim tožilstvo očita, da so pred sedmimi leti pomagali pri goljufiji Evropske unije za 277.277 evrov. Umer, takratni direktor Hrvatičeve igralnice Carnevele na mejnem prehodu Škofije, je namreč poleti leta 2010 direktoratu za turizem v Ljubljani, ki je upravljal s slovenskim delom blagajne evropskega sklada za regionalni razvoj, poslal zahtevek za izplačilo pomoči ob gradnji nove igralnice.

Kriminalisti pa so kmalu začeli ugotavljati, da so Hrvatič, Umer ter štajerski gradbinci in podjetniki izstavljali previsoke račune za opravljena gradbena dela in dokazovali višje stroške, da bi tako dobili več evropskega denarja. Tožilstvo je sedmerico vpletenih sprva obtožilo goljufije na škodo Evropske unije in pranja dobrega milijona umazanega denarja. Po pritožbi odvetnikov pa je senat koprskega okrožnega sodišča odločil, da njihova dejanja ne predstavljajo pranja denarja, ampak le pomoč Umerju in Hrvatiču pri goljufiji Evropske unije. Je pa senat Hrvatiča obtožil za hujše dejanje, saj ga je tožilstvo sprva obtožilo le napeljevanja Umerja h goljufiji, zdaj pa tudi njega obtožujejo kaznivega dejanja goljufije na škodo EU.

Prav zaradi različnih tolmačenj kaznivih dejanj tožilstva in senata koprskega okrožnega sodišča se obtoženi na prvi obravnavi v začetku meseca niso zagovarjali in ker včeraj niso dobili usklajene obtožnice, se tudi včeraj niso branili. Zato je sodnica Barbara Franca včeraj le brala dokaze iz spisa, nekateri odvetniki obtoženih pa so le izpostavili svoje dvome v zakonitost odredb za hišne preiskave. Sojenje se bo nadaljevalo konec maja. DC


Najbolj brano