Nihče od domnevnih članov združbe ni priznal krivde

Nihče od sedmih obtoženih domnevnih članov kriminalne združbe, ki naj bi s Kosova in iz Makedonije tihotapili heroin in konopljo v Avstrijo, Švico in Italijo, ni priznal očitkov tožilstva. Nazadnje sta pred sodnico stopila še zakonca z Dolenjskega. Specializirano tožilstvo jima očita, da sta na Kosovu prevzela avto, v katerem je bila skrita prepovedana droga, in ga pripeljala v Slovenijo. Oba sta zanikala, da bi se ukvarjala s temi nedovoljenimi posli.

Heroin in konopljo so obtoženi tihotapili iz Kosova v Švico, Nemčijo in Avstrijo.  Foto: Pu Koper
Heroin in konopljo so obtoženi tihotapili iz Kosova v Švico, Nemčijo in Avstrijo.  Foto: Pu Koper

KOPER > Koprsko sodišče je v začetku januarja razpisalo predobravnavne naroke za sedem članov združbe, v kateri naj bi sicer delovalo še več ljudi. Kriminalisti so skupno ovadili več kot 30 osumljenih. Združbo naj bi vodila kosovska državljana, ki sicer živita na Vrhniki. 38-letni Arsim Ahmetaj naj bi organiziral delovanje združbe, 43-letni Izet Zmajli pa naj bi zagotavljal vso podporo pri nabavi droge in prevozih s Kosova v Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo in Švico. Ostali so bili kurirji ali pa so priskrbeli vozila.

Ahmetaj je na sodišču povedal, da je razmišljal o tem, da bi krivdo priznal, a da si je nato premislil, saj da so v obtožbi nekatera dejstva, s katerimi nima nič. Še zlasti pa ne z organiziranjem združbe. Krivde ni priznal niti Zmajli. Enako so se odločili še 67-letni Jožef Mermolja iz okolice Nove Gorice, 47-letni Goran Čeru in leto mlajši Zoran Musić, oba iz Ljubljane. Mermoljo so maja lani na meji s Hrvaško zalotili s 16 kilogrami konoplje, opravil naj bi še en prevoz. Musić naj bi v Ljubljani dvakrat prodal manjše količine kokaina, Čeru pa naj bi sodeloval pri enem od prevozov droge s Kosova. V obtožbi je zajetih več posameznih transportov droge, skupno naj bi do kupcev spravili nekaj več kot 10 kilogramov heroina in več kot 60 kilogramov konoplje.

Tožilka je predlagala visoke kazni

Državna tožilka s specializiranega tožilstva Maja Veber Šajn je Ahmetaju za priznanje krivde ponudila devet let zapora in 40.000 evrov denarne kazni ali deset let zapora in 20.000 evrov denarne kazni. Ponudbe ni sprejel. Visoko kazen je predlagala tudi za Zmajlija - osem let zapora in 30.000 evrov. Pet let zapora je ponudila Čeruju, Mermolja ki se je izgovarjal, da so mu konopljo podtaknili, ni sprejel tožilkine ponudbe za leto in osem mesecev zapora. Še najkrajšo kazen je takrat predlagala za Musića - leto zapora.

Sodišče je za 32-letnega Valterja Šmida in njegovo štiri leta starejšo ženo Ano Šmid, ki zdaj živita na Dolenjskem, moralo predobravnavni narok razpisati kar trikrat, prvič sta se opravičila zaradi bolezni, drugič nista prevzela pošte. Nazadnje pa prejšnji teden krivde po obtožbi nista priznala. Tožilstvo jima očita, da sta s Kosova v Slovenijo v avtomobilu pripeljala dobrega pol kilograma heroina in več kot pet kilogramov konoplje.

O izločitvi dokazov še višje sodišče

Njuna zagovornika sta sodišču predlagala, da na sojenju zasliši več policistov, ki so sodelovali v preiskavi, med drugim tudi koordinatorja, pa policiste, ki so zakonca tajno opazovali. Predlagala sta še, da sodišče v Italiji, kjer so prišli do prvih ugotovitev o delovanju nekaterih članov združbe, pridobi osnovno dokumentacijo.

Odvetnik Peter Znidaršič je ob tem pojasnil, da imajo v Italiji nižje dokazne standarde, kar bi lahko bil razlog za izločitev dokazov. Tožilka je poudarila, da so bili v Italiji dokazi zbrani zakonito.

Sodnica Orjana Trunkl je po še zadnjem predobravnavnem naroku napovedala, da se bo sojenje obtoženi sedmerici začelo, ko bo višje sodišče odločilo o izločitvi dokazov. Nekateri odvetniki so na prvih narokih predlagali izločitev vrste dokazov, a je sodnica te predloge zavrnila. Na takšno odločitev so se zagovorniki obtoženih pritožili na višje sodišče, ki mora zdaj o tem odločiti.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano