Ni dokazov, da bi požigal

“Tožilstvo je tisto, ki mora dokazati, da ste storili to dejanje. Senat pa meni, da to ni dokazano,” je včeraj poudaril sodnik Matej Štros in 27-letnega Koprčana, ki ga je tožilstvo preganjalo zaradi lanskih požigov zabojnikov in treh avtov po Kopru, oprostil obtožb.

Aprila lani so v Kopru nekajkrat goreli zabojniki za smeti.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Aprila lani so v Kopru nekajkrat goreli zabojniki za smeti.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Po izvedenem dokaznem postopku ne moremo zaključiti, da ste vi storili ta kazniva dejanja. Za ožganine na hlačah pa celo policisti ugotavljajo, da bi lahko bile od cigaret oziroma jointa,” je okrožni sodnik Matej Štros včeraj dopoldne pojasnil odločitev senata, da 27-letnega Koprčana Emina S. oprosti obtožb, da je lani aprila požgal tri avte in zabojnik, novembra pa več zabojnikov po Kopru. Senat ga je tudi izpustil iz pripora, v katerem je bil dobre tri mesece.

Koprčana so policisti prijeli konec lanskega novembra, neposredno potem, ko so se po Kopru plameni čudežno širili iz enega v drugi zabojnik. Najprej sta zagorela zabojnika ob hiši v Zlatičevi ulici, nato v Gregorčičevi ulici, pa v Veluščkovi ulici in še na parkirišču ob UniCredit banki.

Medtem ko so gasilci hiteli gasiti zabojnike, sta policista oprezala za storilcem v okolici in ob robu Titovega trga opazila mladeniča s kapuco. Ko ju je opazil, se je začel s hitrimi koraki oddaljevati, korak sta pospešila tudi policista in mu glasno ukazala, naj se ustavi, kar je neznanec tudi storil.

Ni jim znal pojasniti, kaj tam počne, pri sebi je imel vžigalnik, na hlačah trenirke pa sta policista opazila več ožganin. Potem ko sta ob preverjanju njegovega imena ugotovila še, da je bil že obravnavan zaradi požigov, sta ga pridržala. Čez slaba dva dneva so ga zaslišali na sodišču in zoper njega odredili pripor. V njem je bil vse do včeraj, ko ga je senat oprostil obtožb.

Na gume natlačil papir in zažgal

Tožilstvo je Koprčana obtožilo za požig petih zabojnikov konec lanskega novembra in treh vozil ter zabojnika sredi aprila. Takrat je v Mladinski ulici zgorel kombi renault trafic, v bližini pa še kombi iveco turbo daily in opel corsa. Najhuje jo je skupil renault, ki so ga plameni v celoti uničili, na ivecu so zgorele desne gume in del blatnika, na corsi pa le zaščita zadnjega desnega blatnika. Požigalec je vozila namreč zažgal tako, da je na gume pod blatnik namestil večjo količino papirja ali blaga in vse skupaj prižgal.

Včeraj je na sojenju pričal tudi nekdanji Koprčan, ki je tiste aprilske noči pri gorečem zabojniku v bližini stare kovinarske šole opazil domnevnega požigalca.

Medtem ko so iz zabojnika že švigali plameni, je med bližnjimi avti opazil moškega, ga ogovoril, ta pa se je oziral proč, si z roko zakrival obraz in z njim ni hotel govoriti. Na vprašanje sodnika, ali bi ta neznanec lahko bil obtoženi Koprčan, ga je pogledal in odgovoril, da lahko, da pa ni prepričan, ker ga ni videl v obraz. Obtoženi na prejšnji obravnavi krivde sicer ni priznal in je trdil, da ni požigal.

Ni imel dovolj plina?

“Obtoženi je svoj zagovor večkrat spreminjal in ga prilagajal. Priče, ki jih je predlagal, so na sodišče prišle le z namenom, da potrdijo njegov alibi. Prek mame jih je iz pripora podučil, kako naj pričajo. Prvič je rekel, da ga je kamera pač posnela, danes se ne prepozna več. Njegova mama je zatrjevala, da ponoči ne hodi ven, sam je povedal, da hodi. Preluknjana trenirka je rezultat požigov, ki jih je netil,” je sklenila tožilka Natali Volčič Ivanič in senatu predlagala, naj ga obsodi na leto dni in pol zapora.

Njegov odvetnik Marko Butinar pa je senatu predlagal, naj ga ob pomanjkanju dokazov oprosti obtožb. “Priča ni bila verodostojna, ker so pri njej našli tudi pištolo in druge reči. V vžigalniku, ki so ga policisti zasegli obtoženemu, pa ni bilo dovolj plina, da bi lahko zanetil toliko požarov in tisočlitrske zabojnike,” je pojasnil. Senat ga je na koncu oprostil obtožb in ga izpustil iz pripora. Koprsko Komunalo, ki je uveljavljala 1192 evrov stroškov za uničene zabojnike, in zavarovalnico Triglav, ki je za uničen kombi zahtevala 12.000 evrov, je napotil na pravdo.

DANIJEL CEK


Najbolj brano